Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΙΟ ΟΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε η αναδάσωση κατά τη διάρκεια του περσινού χειμώνα (από την πρώτη στις 25 Νοεμβρίου 2007 έως και την τελευταία στις 24 Φεβρουαρίου 2008), ο Δήμος Καλυβίων σε συνεργασία και πάλι με τον Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό ΣΚΑΪ, διοργανώνει την πρώτη μεγάλη αναδάσωση του φετινού χειμώνα την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008 στις 10 π.μ.

Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στις προηγούμενες προσπάθειες, σε συνδυασμό με το θετικό αποτέλεσμα που είχαν αυτές οι προσπάθειες (τα δέντρα που φυτεύτηκαν μέχρι σήμερα έχουν επιβιώσει σε ποσοστό 80% χάρη στη φροντίδα και τα ποτίσματα), καθώς και το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί τόσο από απλούς πολίτες - εθελοντές όσο και από οργανωμένες ομάδες (οικολογικές οργανώσεις, περιβαλλοντικούς συλλόγους κτλ., κατέστησαν επιβεβλημένη τη συνέχιση του όλου εγχειρήματος προκειμένου να ξαναγίνει το δάσος πράσινο και όμορφο.

Για τους λόγους αυτούς, ο Δήμος μας με την εμπειρία των προηγούμενων δενδροφυτεύσεων και την αμέριστη συμπαράσταση και συνδρομή από φορείς, εθελοντές και οργανωμένες ομάδες, αλλά και με μεγάλη ευαισθησία για το περιβάλλον εντατικοποιεί τις προσπάθειές του ώστε να αποκατασταθεί το φυσικό τοπίο στις πληγείσες περιοχές.

Η νέα δενδροφύτευση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008 στο Πάνειο Όρος σε επτά προκαθορισμένα σημεία – τομείς (τέσσερα δεξιά και αριστερά της Διαδημοτικής Οδού Καλυβίων – Κερατέας και τρία στην κορυφή του Πανιού). Θα σχηματιστούν επτά ομάδες για καθένα από τα επτά σημεία, οι οποίες θα έχουν ως επικεφαλής δημοτικούς συμβούλους και θα αποτελούνται από μέλη της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας.

Ο συντονισμός των ομάδων θα γίνεται από το Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Υπαλλήλους, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (ΣΕΡ), τα μέλη του οποίου θα μπορούν – μέσω του κέντρου που θα έχει στηθεί σε κομβικό σημείο - να διαχειρίζονται τους εθελοντές που θα προσέρχονται σύμφωνα με τις ανάγκες των ομάδων και πάντοτε σε συνεννόηση με τους επικεφαλής αυτών και να τους διοχετεύουν στα σημεία που υπάρχουν ελλείψεις ή άλλου είδους προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Σημείο Συνάντησης έχει οριστεί το Δημαρχείο Καλυβίων και ώρα προσέλευσης στις 10 π.μ. Από το χώρο του Δημαρχείου οι εθελοντές θα μεταφέρονται με λεωφορεία του Δήμου Καλυβίων αλλά και γειτονικών δήμων στους πρόποδες του Πάνειου Όρους, και από εκεί θα οδηγούνται με οχήματα μελών συλλόγων και ομίλων με 4Χ4 στους τομείς που είναι στο βουνό (δύσβατα σημεία).

Οι εθελοντές καλούνται να έχουν μαζί τους σκαπτικά εργαλεία (τσάπες και φτυάρια) προκειμένου να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη δενδροφύτευση καθώς αναμένεται μεγάλη προσέλευση κόσμου και τα διαθέσιμα εργαλεία δεν επαρκούν.

Ήδη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που προηγείται της αναδάσωσης (17 – 22 Νοεμβρίου) μηχανήματα του Δήμου Καλυβίων και των γειτονικών δήμων, θα έχουν προετοιμάσει το έδαφος (σκάψιμο, δημιουργία λάκκων κτλ), ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της δενδροφύτευσης.

Συνολικά αναμένεται να φυτευτούν 11.500 δενδρύλλια που θα ξαναδώσουν ζωή στο δάσος μας. Μέρος των δενδρυλλίων θα παραχωρηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τη Διεύθυνση Αναδασώσεων, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από το Δήμο Καλυβίων και από προσφορές φυτωρίων της περιοχής και χορηγών.

Χορηγός επικοινωνίας είναι ο ΣΚΑΪ.

Περισσότερες πληροφορίες : http://www.kalivia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: