Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ

Λίγη αιωνιότητα


Φίλοι του πράσινου, και περιπατητές μονοπατιών: Μέσα Νοεμβρίου θα μαζέψετε βελανίδια, είτε πάνω από δέντρο ή από το χώμα. Μαζέψτε πολλά βελανίδια από διαφορετικές βελανιδιές, DNA είναι αυτό του αρέσει η ποικιλία. Βεβαιωθείτε ότι τα βελανίδια σας είναι «μεστά». Αυτό είναι εύκολο: τα μεστά βελανίδια είναι καφετί και ξεκολλάνε εύκολα από το υπόλοιπο «φρούτο» (υπάρχει όρος για αυτό αλλά δεν τον θυμάμαι). Καλό είναι το βελανίδι να μην έχει τρύπα από έντομο. Βάλτε τα βελανίδια σε μία πλαστική σακούλα, με λίγο βρεγμένο χαρτί (άντε περλίτη, για τους πολύ ψαγμένους) στο ψυγείο, εκεί που έχετε τα φρούτα. Το περιεχόμενο πρέπει να μείνει υγρό, αλλά όχι βρεγμένο. Εάν τα βελανίδια είχαν τρύπες, σε λίγες μέρες η σακούλα θα έχει μικρά πεθαμένα σκουληκάκια (μην τρομάξετε). Τον Φεβρουάριο, μερικά από τα βελανίδια θα δείχνουν ίχνος ρίζας μερικών χιλιοστών. Φυτέψτε τα βελανίδια στον κήπο σας. Αν τα φυτέψετε δύο-δύο ή τρία-τρία, θα σας ευνοήσει η στατιστική. Η βελανιδιά γίνεται θεόρατη για τα δεδομένα των τηνιακών κήπων, γι’ αυτό καλύτερα να φυτέψετε σε χωράφι ή σε έκταση που αποφασίσετε να μετατρέψετε σε δάσος.

Τον Απρίλιο θα δείτε μικρά φυτά ύψους 2-4 εκατοστών, όπως στις φωτογραφίες δίπλα. Εάν βάλετε πάνω από τα βελανίδια, όταν τα φυτέψετε, ένα πλαστικό μπουκάλι κομμένο στη μέση, δημιουργείτε ένα μικρό θερμοκήπιο. Προσοχή: το φυτό που πέρασε 2 εβδομάδες σε «θερμοκήπιο» είναι πιο ευαίσθητο. Ένα ανοιγμένο χαρτόκουτο γάλακτος ή πορτοκαλάδας, δίνει προστασία για άλλον ένα μήνα. (Τα μπουκάλια και τα κουτιά είναι για ακραίους φανατικούς που θέλουν 100% επιτυχία. Η μαμά φύση δουλεύει και με μικρότερα ποσοστά.

Η ρίζα από κάτω (αν σκάψετε) είναι ήδη 10-20 εκατοστά. Το φυτό θέλει βοήθεια (π.χ. από ζιζάνια) τον πρώτο χρόνο. Τον δεύτερο έχει θυμηθεί τις άγριες και μαγικές καταβολές του (αλλά πάντα προτιμά νερό το καλοκαίρι). Σε 5-10 χρόνια, εάν δεν έχετε κατσίκια ή άλλες καταστροφές, το δέντρο θα είναι 1,5-2 μέτρα ανάλογα με το χώμα και κυρίως με τα καλοκαιρινά ποτίσματα. Στα 8-9 χρόνια το δέντρο σας θα παράγει βελανίδια. Σε 100 χρόνια θα είναι μεγάλο δέντρο, σε 300 χρόνια πελώριο, και εσείς θα έχετε αποκτήσει λίγη αιωνιότητα.

Απόσπασμα από http://ophioussa.blogspot.com