Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Δεντροφύτευση.

Τα σκαπτικά μηχανήματα της νομαρχείας μας εδώ και μία εβδομάδα ανοίγουν τρύπες στο βουνό για να πραγματοποιήσουμε στον Δήμο Γλυφάδας μεγάλη δεντροφύτευση μετά την καταστροφική φωτιά του 2009. Ελπίζω όλοι οι κάτοικοι να δώσουν το παρόν όταν ανακοινωθεί η ημερομηνία δεντροφύτευσης.
Θα σας ενημερώσουμε σύντομα.

Επειδή σχολιάστηκε το αν πρέπει ή όχι να γίνονται δεντροφυτευσεις και το πότε (2 χρόνια μετά την φωτιά) θα ήθελα να επισημάνω ότι:
1) αρμόδια όργανα του κρατικού μηχανισμού έχουν λάβει αυτή την απόφαση.
2) το σημείο που θα δεντροφυτευτεί είχε ξανακαεί πριν από πολλά χρόνια και είχε μόνο ξερόχορτα και θάμνους. Στο μέρος που είχε δέντρα δεν φαίνεται να έχουν ανοίξει τρύπες και ελπίζω να αφήσουν το δάσος να πραγματοποιήσει η φυσική αναδάσωση από μόνο του.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Οι δενδροφυτεύσεις οφείλουν να πραγματοποιούνται τουλάχιστον 2 χρόνια μετά από πυρκαγιές, για να δώσουν στη φύση τη δυνατότητα να αναγεννηθεί από μόνη της και στους επιστήμονες να κρίνουν που είναι πραγματικά απαραίτητες. Οποιαδήποτε παρέμβαση αυτής της κλίμακας με σκαπτικά μηχανήματα είναι εντελώς πρόωρη, ενώ αντιβαίνει στην αρχή της αειφορίας αφού σπαταλά τα αποθέματα νερού της χώρας. Λυπάμαι, αλλά επειδή έχουμε ασχοληθεί δυo χρόνια με δενδροφυτεύσεις και έχουμε δει από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα, οδηγηθήκαμε σε αυτή την αρνητική στάση απέναντι σε αυτή την πρακτική, ειδικά όταν δεν αφήνει τον απαραίτητο χρόνο εξέλιξης του δασικού οικοσυστήματος μετά από πυρκαγιές, όπως ορίζουν οι δασικές επιστήμες.