Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2010

ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΟΡΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΩΜΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΠΟΡΕΙΟΥ

Χρειαζόμαστε:

* καλό φυτόχωμα για το σπορείο

* κύπελλα πλαστικά (του νερού) ή φυτοδοχεία του εμπορείου

* καφάσια μαναβικής (ρηχά)

* νάιλον (ή άλλο υλικό) για σκέπασμα

* παραδοσιακούς σπόρους

Δημιουργία σπορείου

Τα κυπελλάκια που έχουμε, τα τρυπάμε σε 3-4 σημεία στη βάση τους, για να φεύγει το νερό και να αερίζονται.

Επίσης, αν κάνουμε καφάσι με χώμα, βάζουμε το νάιλον κάτω και το τρυπάμε. (Τις τρύπες τις κάνουμε με πυρωμένο καρφί)

Γεμίζουμε τα κυπελλάκια με χώμα, ελαφρώς πατημένο και σε ύψος τρία δάχτυλα πριν γεμίσει.

Ποτίζουμε το χώμα , βάζουμε τούς σπόρους, τους σκεπάζουμε και ξανα ποτίζουμε ελαφριά. Οι σπόροι είναι σε τόσο βάθος στο χώμα όσο και το ύψος τους. Δηλαδή τους σπόρους της ντομάτας ίσα-ίσα τους σκεπάζουμε, ενώ τους σπόρους του κολοκυθιού τους βάζουμε 2-3 εκατοστά στο χώμα.

Αν οι σπόροι είναι μικροί (π.χ. ντομάτα) σε κάθε κύπελλο βάζουμε 4-5 σπόρους, ενώ αν είναι μεγάλοι (π.χ. κολοκύθι) βάζουμε 2-3 σπόρους.

Ο χρόνος ζωής των σπόρων είναι γενικά 4 χρόνια ( όπως τα φασόλια), ενώ κάποιοι σπόροι (όπως η ντομάτα και η μελιτζάνα) αντέχουν 1 με 2 χρόνια.

Είναι καλό όμως κάθε χρόνο να ανανεώνουμε τους σπόρους.

Τα κύπελλα τα βάζουμε σε καφάσια για εύκολη μεταφορά.

Αν κάνουμε σπορείο σε καφάσι ακολουθούμε τα ίδια βήματα που κάναμε και στα κύπελλα.

Τα φυτά μας θέλουν άμεσο ηλιακό φως, για να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν.

Το χώμα πρέπει να είναι πάντα ελαφριά βρεμένο.

Μεγάλωμα των φυτών

Το σπορείο θέλει ζεστό μέρος, όταν έχει κρύο και αν το έχουμε έξω το σκεπάζουμε το βράδυ.

Κάποια φυτά βγαίνουν γρήγορα (π.χ. ντομάτα 10-15 ημέρες) ενώ κάποια άλλα βγαίνουν αργά(π.χ. πιπεριά 20-30 ημέρες).

Ανάλογα με το ύψος του φυτού και το “ψήσιμο”, μεταφυτεύουμε σε χώρο καλά προετοιμασμένο.

Γενικά

Οι ντόπιες ποικιλίες έχουν προσαρμοσθεί καλύτερα στις συνθήκες που υπάρχουν, στο πέρασμα των χρόνων και γι’ αυτό έχουν καλύτερη ποιότητα και απόδοση.

Δεν χρειάζεται υπερβολή στο νερό, καλύτερα να παρατηρούμε το μεγάλωμα των φυτών για να καταλάβουμε την φροντίδα που χρειάζονται.
Καλή επιτυχία στο σπορείο σας.
Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.peliti.gr από όπου βρήκαμε και το σχετικό άρθρο και τους οποίους ευχαριστούμε.

ΣΠΟΡΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ

Μερικές φωτογραφίες από την εξέλιξη των σπόρων βελανιδιάς που φυτέψαμε στην Γλυφάδα πριν μερικούς μήνες. Η προσπάθεια συνεχίζεται.




Δεντροφύτευση.

Τα σκαπτικά μηχανήματα της νομαρχείας μας εδώ και μία εβδομάδα ανοίγουν τρύπες στο βουνό για να πραγματοποιήσουμε στον Δήμο Γλυφάδας μεγάλη δεντροφύτευση μετά την καταστροφική φωτιά του 2009. Ελπίζω όλοι οι κάτοικοι να δώσουν το παρόν όταν ανακοινωθεί η ημερομηνία δεντροφύτευσης.
Θα σας ενημερώσουμε σύντομα.

Επειδή σχολιάστηκε το αν πρέπει ή όχι να γίνονται δεντροφυτευσεις και το πότε (2 χρόνια μετά την φωτιά) θα ήθελα να επισημάνω ότι:
1) αρμόδια όργανα του κρατικού μηχανισμού έχουν λάβει αυτή την απόφαση.
2) το σημείο που θα δεντροφυτευτεί είχε ξανακαεί πριν από πολλά χρόνια και είχε μόνο ξερόχορτα και θάμνους. Στο μέρος που είχε δέντρα δεν φαίνεται να έχουν ανοίξει τρύπες και ελπίζω να αφήσουν το δάσος να πραγματοποιήσει η φυσική αναδάσωση από μόνο του.