Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Δημιουργία φυτωρίου Πεύκου - Κουκουναριάς



ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΥΤΩΡΙΟΥ ΠΕΥΚΩΝ

Μετά και από τις τελευταίες πυρκαγιές αλλά και την επιδείνωση του φαινόμενου του θερμοκηπίου υπάρχει επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει ο θεσμός της αναδάσωσης σε όλη την Ελλάδα. Το κράτος από μόνο του δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες αναδάσωσης που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτό πρέπει και εμείς οι απλοί πολίτες μόνοι μας ή μέσα από συλλόγους να δημιουργήσουμε μικρά φυτώρια στις αυλές των σπιτιών μας, στα σχολεία (οι εκπαιδευτικοί - είναι μεγάλο κίνητρο και μάθημα ζωής για τα παιδιά), στην δουλεία μας και όπου αλλού προσφέρεται ελεύθερος χώρος.
Ο τρόπος είναι απλός, εύκολος και οικονομικός. Δημιουργούμε φυτώριο με πευκάκια (ή άλλα δέντρα) μόνοι μας.

ΗΜΕΡΟ ΠΕΥΚΟ – ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΑ

Το κουκουνάρι σχηματίζεται πάνω στο δέντρο και έχει σχήμα κωνικό, ωοειδές και σφαιρικό. Το μήκος του είναι από 8-15 εκατοστά ενώ οι σπόροι του που βρίσκονται εσωτερικά χρειάζονται τουλάχιστον 3 χρόνια για να ωριμάσουν.
Την άνοιξη του 3ου έτους, μόλις αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος τα ώριμα κουκουνάρια ανοίγουν και απελευθερώνουν τους σπόρους.
Οργανώνουμε περιπάτους σε πλατείες, στο βουνό και γενικά σε σημεία που υπάρχουν δέντρα κουκουναριάς ώστε να διαπιστώσουμε αν οι κουκουναριές είναι έτοιμες να δώσουν τους σπόρους τους. Συλλέγουμε τους σπόρους που έχουν πέσει κάτω από το δέντρο ή αφού εντοπίζουμε τα κουκουνάρια που έχουν αρχίσει να ανοίγουν, τα κόβουμε και τα αφήνουμε στον ήλιο ώστε να ανοίξουν και άλλο και να βγουν οι σπόροι πολύ εύκολα. 

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟ ΜΑΣ

Τι χρειαζόμαστε; 
Ελάχιστά χρήματα για την αγορά χώματος. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το χώμα από μία γλάστρα που τα φυτά της έχουν ξεραθεί). 
Άδεια μπουκάλια από γάλα ή χυμούς πορτοκαλάδας (χάρτινα tetrapak χωρητικότητας: 1/2, 1 ή 2 λίτρων). 
Σπόρους (Έχουν δοκιμαστεί πεύκα και κυπαρίσσια με μεγάλη επιτυχία. Πάντα όμως να επιλέγουμε τα ελληνικά είδη από την χλωρίδα της περιοχής μας ώστε να μην γίνεται μίξη με άλλα είδη δέντρων εισαγωγής ή άλλης περιοχής). 
Mικρά ξύλινα ή κατά προτίμηση πλαστικά καφάσια (γιατί αντέχουν ποιό πολύ κατά την μεταφορά στο βουνό αλλά και γιατί συνήθως μετά το τέλος μιας λαϊκής υπαίθριας αγοράς τα πετάνε στα σκουπίδια κατά εκατοντάδες οπότε μπορούμε να τα μαζέψουμε χωρίς κάποιο κόστος). 
Μεράκι και όρεξη για δημιουργία.

ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ 

Παίρνουμε τα άδεια κουτιά τα κόβουμε από πάνω με ένα μαχαιράκι ή ένα ψαλίδι και ανοίγουμε 2-3 τρύπες στο κάτω μέρος για φεύγουν τα νερά όταν θα τα ποτίζομε (οι τρύπες ανοίγουν πολύ εύκολα και με ένα κατσαβίδι).
Τοποθετούμε τα κουτιά στα καφάσια και τα γεμίζουμε με χώμα (γεμίζουμε τα 2/3 του κουτιού). 
ΠΡΟΣΟΧΗ το χώμα που θα βάλουμε θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας. (Σημείωση: Ένα τσουβαλάκι χώμα καλής ποιότητας κοστίζει περίπου 3 ευρώ τα 20 λίτρα).  
Παίρνουμε τους σπόρους του κουκουναριού και τους ρίχνουμε σε ένα ποτήρι με νερό. Όσοι μείνουν στην επιφάνεια του νερού είναι χαλασμένοι. Αν τους ανοίξουμε θα δούμε ότι είναι άδειοι ή χαλασμένοι. Όσοι πάνε στον πάτο του ποτηριού είναι έτοιμοι για φύτεμα. Τους αφήνουμε λίγη ώρα ώστε να μουσκέψουν αλλά προσοχή δεν τους βγάζουμε από το μαύρο περίβλημα τους. 
Φυτεύουμε τον σπόρο της κουκουναριάς 2-3 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του χώματος. Οι σπόροι έχουν μεγάλο ποσοστό επιτυχίας οπότε δεν χρειάζεται να βάλουμε περισσότερους από ένα σπόρο σε κάθε χάρτινο κουτί. Τοποθετούμε τα καφάσια στον ήλιο και τα ποτίζουμε τακτικά ώστε το χώμα να είναι υγρό. Αν θέλουμε να επιταχύνουμε την διαδικασία μπορούμε το βράδυ που είναι ποιό κρύο το περιβάλλον να τα σκεπάζουμε με ένα νάιλον ώστε να κρατούν μια ζεστή θερμοκρασία. Το πρωί όμως θα πρέπει να το βγάζουμε και τελικά όταν σκάσουν οι σπόροι να μην το ξαναβάλουμε ώστε να δυναμώσει και να σκληρύνει το φυτώριο μας.
Αν στο χώρο υπάρχουν πουλιά θα πρέπει να σκεπάσουμε το φυτώριο μας και με ένα δίχτυ γιατί τα πουλιά βλέπουν το αφράτο χώμα και ψάχνοντας για σκουλήκια τρώνε και τους σπόρους μας. Υπολογίστε ότι σε 1τμ. αντιστοιχούν περίπου 300 φυτά!!!


 




ΠΩΣ ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ


  • ·         Όταν το δέντρο μας μεγαλώσει περίπου 30-40 εκατοστά μετά από 2-3 χρόνια είναι έτοιμο για να το φυτέψουμε στο έδαφος. Επιλέγουμε το φθινόπωρο όπου η ζέστη έχει ελαττωθεί κατά πολύ αλλά και που τώρα ο καιρός είναι βροχερός ώστε το δέντρο να έχει την υγρασία που χρειάζεται.
  • ·          Ανοίγουμε ένα λάκκο περίπου 40 εκατοστά βάθος και 40 εκατοστά διάμετρο ώστε να χωράει ολόκληρη την μπάλα του δέντρου. Για να βγει εύκολα από το χάρτινο κουτάκι το σχίζουμε με ένα μαχαιράκι ή με ένα ψαλίδι αλλά καλό είναι να το έχουμε αφήσει απότιστο μερικές μέρες ώστε η μπάλα του χώματος να είναι ποιο σκληρή και να μην τρίβεται.
  • ·         Αν το χώμα του εδάφους είναι πολύ σκληρό τότε εκεί που έχουμε σκάψει ρίχνουμε ένα κουβά νερό ώστε να πάρει υγρασία το έδαφος.
  • ·         Τοποθετούμε το δενδρύλλιο μας με προσοχή να μην σπάσει η μπάλα μέσα στην τρύπα και το σκεπάζουμε σιγά σιγά με το χώμα που βγάλαμε αφαιρώντας ότι πέτρες υπήρχαν. Στο τέλος το πατάμε με τα πόδια μας προσεχτικά γύρω γύρω από τον κορμό του.
  • ·         Αν στο μέρος που το έχουμε βάλει φυσάει συχνά του βάζουμε και ένα καλάμι και το δένουμε μαζί με το δέντρο ώστε να μην μπορεί να λυγίσει το δεντράκι σε δυνατό αέρα.
  • ·         Το ποτίζουμε και αν είναι δυνατόν το επισκεπτόμαστε συχνά τον πρώτο καιρό.



Καλή επιτυχία

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστώ για τις πληροφορίες...
μία ερώτηση ...
ποιόν μήνα φυτεύουμε τους σπόρους;

DIMITRIS G. SPARTINOS είπε...

Αν κάνεις το φυτώριο τον Σεπτέμβριο θα φυτά θα πρέπει να τα σκεπάζεις με ενα ναυλον το βράδυ και τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Αν κάνεις το φυτώριο την Ανοιξη απλά να είναι στον ήλιο ώστε έχει πάντα ζέστη για να 'σκασουν' οι σπόροι γρήγορα.

Ανώνυμος είπε...

σε ευχαριστώ πολύ...
θα κάνω δύο ... ένα τον Σεπτέμβριο και ένα την άνοιξη!!!

DIMITRIS G. SPARTINOS είπε...

Καλό θα ήταν να γεμίσεις ένα τελαράκι με τα κουτάκια για να μπορείς να το μεταφέρεις έυκολα.
Ένα τελαράκι για το φθινώπορο και ένα για την άνοιξη. Ολα τα σπόρια πιάνουν γι'αυτό ένα σποράκι σε κάθε κουτάκι.
Καλή επιτυχία.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα που μπορω να βρω αυτη την εποχη σπορους κουκουναριας για να φτιαξω φυτωριο?Οσα κουκουναρια εχω ψαξει ειναι αδεια

DIMITRIS G. SPARTINOS είπε...

συνήθως υπάρχουν σπόροι πεσμένοι κάτω από το δέντρο αφού τα κουκουνάρια ανοίγουν και ρίχνουν σπόρους σε διαφορετικές στιγμές. Ψάξε για τα μαύρα σποράκια.
Κάποιες φορές ακόμα ένα ανοιχτό κουκουνάρι έχει ακόμη κρυμμένους σπόρους μέσα του. Κόψε το ανοιχτό κουκουνάρι άστο να ξεραθεί καλά και μετά χτύπα το ώστε να πέσουν και οι τελευταίοι του σπόροι.
Αν ψάχνεις σε άγριο πεύκο οι σπόροι είναι πολλοί μικροί σαν φακή (δύσκολα θα τους βρεις αν έχει ανοίξει το κουκουνάρι). Αν ψάχνεις σε ήμερο πεύκο που μοιάζει σαν ανοιχτή ομπρέλα οι κλειστοί σπόροι του είναι περίπου σαν το φιστίκι αλλά είναι μαύροι και μέσα περιέχουν τον σπόρο.

Ελπίζω να βοήθησα.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Σε ποσο καιρο θα φυτρώσουν;

DIMITRIS G. SPARTINOS είπε...

Οι σπόροι χρειάζονται περίπου ένα μήνα μέχρι να "σκάσουν". Όλη όμως η διαδικασία εξαρτάται από τις συνθήκες (θερμοκρασία περιβάλλοντος)που επικρατούν.

Ανώνυμος είπε...

κυπαρισσια πως μπορω να φτιαξω

DIMITRIS G. SPARTINOS είπε...

Μαζεύεις κουκουκουνάρια από κυπαρίσσια τα αφήνεις να ανοίξουν σε ένα ζεστό μέρος και μετά ρίχνεις πολύ λίγα σε ένα καφάσι που το έχεις γεμίσει με μαλακό χώμα. Το αφήνεις σε ζεστό μέρος και το διατηρείς υγρό. Σε λίγο καιρό θα σκάσουν τα πρώτα κυπαρισσάκια αλλά πρέπει να τα χωρίσεις γρήγορα γιατί αν τα αφήσεις να μεγαλώσουν μπλέκουν οι ρίζες τους και δεν χωρίζουν. Καλό είναι να βάλεις λίγα σποράκια αραιά.

rigatos είπε...

Αν στο βουνό ανοίγουμε τρύπες και τοποθετούμε τον κουκουναρόσπορο θα βλαστήσει? Είναι σωστός τρόπος? Και ποιά εποχή ενδείκνυται αυτό?

DIMITRIS G. SPARTINOS είπε...

το πιθανότερο να τους φάνε τα ποντίκια ή άλλα ζώα του δάσους. Καλύτερα σπορά με σβόλους.

Unknown είπε...

Ναι είναι σωστό αλλά θα έχεις και πάρα πολλές αποτυχίες. Τα περισσότερα δεν θα επιβιώσουν αλλά στον μεγάλο αριθμό που θα φυτεψεις (λόγο ευκολιας) θα έχεις καταφέρει πολλά. Το πιο σημαντικό όμως είναι να δημιουργείς "δάσος" και οχι πευκοφυτιες. Δηλαδή να φυτέυεις και δέντρα και θαμνους και απ'όλα που απαντούντε στην γύρω περιοχή. Αλιως δεν θα υπάρχει ζωή.Δεν θα υπάρχει το ζώο που τρώει το α ή το β καρπό αρα ούτε ο θηρευτής του ζώου αυτού θα είναι εκεί κλπ κλπ.Θα είναι κάτι ψεύτικο.

Unknown είπε...

Και πρέπει να γίνει σε βροχερη περίοδο