Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ

Λίγη αιωνιότητα


Φίλοι του πράσινου, και περιπατητές μονοπατιών: Μέσα Νοεμβρίου θα μαζέψετε βελανίδια, είτε πάνω από δέντρο ή από το χώμα. Μαζέψτε πολλά βελανίδια από διαφορετικές βελανιδιές, DNA είναι αυτό του αρέσει η ποικιλία. Βεβαιωθείτε ότι τα βελανίδια σας είναι «μεστά». Αυτό είναι εύκολο: τα μεστά βελανίδια είναι καφετί και ξεκολλάνε εύκολα από το υπόλοιπο «φρούτο» (υπάρχει όρος για αυτό αλλά δεν τον θυμάμαι). Καλό είναι το βελανίδι να μην έχει τρύπα από έντομο. Βάλτε τα βελανίδια σε μία πλαστική σακούλα, με λίγο βρεγμένο χαρτί (άντε περλίτη, για τους πολύ ψαγμένους) στο ψυγείο, εκεί που έχετε τα φρούτα. Το περιεχόμενο πρέπει να μείνει υγρό, αλλά όχι βρεγμένο. Εάν τα βελανίδια είχαν τρύπες, σε λίγες μέρες η σακούλα θα έχει μικρά πεθαμένα σκουληκάκια (μην τρομάξετε). Τον Φεβρουάριο, μερικά από τα βελανίδια θα δείχνουν ίχνος ρίζας μερικών χιλιοστών. Φυτέψτε τα βελανίδια στον κήπο σας. Αν τα φυτέψετε δύο-δύο ή τρία-τρία, θα σας ευνοήσει η στατιστική. Η βελανιδιά γίνεται θεόρατη για τα δεδομένα των τηνιακών κήπων, γι’ αυτό καλύτερα να φυτέψετε σε χωράφι ή σε έκταση που αποφασίσετε να μετατρέψετε σε δάσος.

Τον Απρίλιο θα δείτε μικρά φυτά ύψους 2-4 εκατοστών, όπως στις φωτογραφίες δίπλα. Εάν βάλετε πάνω από τα βελανίδια, όταν τα φυτέψετε, ένα πλαστικό μπουκάλι κομμένο στη μέση, δημιουργείτε ένα μικρό θερμοκήπιο. Προσοχή: το φυτό που πέρασε 2 εβδομάδες σε «θερμοκήπιο» είναι πιο ευαίσθητο. Ένα ανοιγμένο χαρτόκουτο γάλακτος ή πορτοκαλάδας, δίνει προστασία για άλλον ένα μήνα. (Τα μπουκάλια και τα κουτιά είναι για ακραίους φανατικούς που θέλουν 100% επιτυχία. Η μαμά φύση δουλεύει και με μικρότερα ποσοστά.

Η ρίζα από κάτω (αν σκάψετε) είναι ήδη 10-20 εκατοστά. Το φυτό θέλει βοήθεια (π.χ. από ζιζάνια) τον πρώτο χρόνο. Τον δεύτερο έχει θυμηθεί τις άγριες και μαγικές καταβολές του (αλλά πάντα προτιμά νερό το καλοκαίρι). Σε 5-10 χρόνια, εάν δεν έχετε κατσίκια ή άλλες καταστροφές, το δέντρο θα είναι 1,5-2 μέτρα ανάλογα με το χώμα και κυρίως με τα καλοκαιρινά ποτίσματα. Στα 8-9 χρόνια το δέντρο σας θα παράγει βελανίδια. Σε 100 χρόνια θα είναι μεγάλο δέντρο, σε 300 χρόνια πελώριο, και εσείς θα έχετε αποκτήσει λίγη αιωνιότητα.

Απόσπασμα από http://ophioussa.blogspot.com

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΙΟ ΟΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε η αναδάσωση κατά τη διάρκεια του περσινού χειμώνα (από την πρώτη στις 25 Νοεμβρίου 2007 έως και την τελευταία στις 24 Φεβρουαρίου 2008), ο Δήμος Καλυβίων σε συνεργασία και πάλι με τον Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό ΣΚΑΪ, διοργανώνει την πρώτη μεγάλη αναδάσωση του φετινού χειμώνα την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008 στις 10 π.μ.

Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στις προηγούμενες προσπάθειες, σε συνδυασμό με το θετικό αποτέλεσμα που είχαν αυτές οι προσπάθειες (τα δέντρα που φυτεύτηκαν μέχρι σήμερα έχουν επιβιώσει σε ποσοστό 80% χάρη στη φροντίδα και τα ποτίσματα), καθώς και το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί τόσο από απλούς πολίτες - εθελοντές όσο και από οργανωμένες ομάδες (οικολογικές οργανώσεις, περιβαλλοντικούς συλλόγους κτλ., κατέστησαν επιβεβλημένη τη συνέχιση του όλου εγχειρήματος προκειμένου να ξαναγίνει το δάσος πράσινο και όμορφο.

Για τους λόγους αυτούς, ο Δήμος μας με την εμπειρία των προηγούμενων δενδροφυτεύσεων και την αμέριστη συμπαράσταση και συνδρομή από φορείς, εθελοντές και οργανωμένες ομάδες, αλλά και με μεγάλη ευαισθησία για το περιβάλλον εντατικοποιεί τις προσπάθειές του ώστε να αποκατασταθεί το φυσικό τοπίο στις πληγείσες περιοχές.

Η νέα δενδροφύτευση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008 στο Πάνειο Όρος σε επτά προκαθορισμένα σημεία – τομείς (τέσσερα δεξιά και αριστερά της Διαδημοτικής Οδού Καλυβίων – Κερατέας και τρία στην κορυφή του Πανιού). Θα σχηματιστούν επτά ομάδες για καθένα από τα επτά σημεία, οι οποίες θα έχουν ως επικεφαλής δημοτικούς συμβούλους και θα αποτελούνται από μέλη της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας.

Ο συντονισμός των ομάδων θα γίνεται από το Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Υπαλλήλους, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (ΣΕΡ), τα μέλη του οποίου θα μπορούν – μέσω του κέντρου που θα έχει στηθεί σε κομβικό σημείο - να διαχειρίζονται τους εθελοντές που θα προσέρχονται σύμφωνα με τις ανάγκες των ομάδων και πάντοτε σε συνεννόηση με τους επικεφαλής αυτών και να τους διοχετεύουν στα σημεία που υπάρχουν ελλείψεις ή άλλου είδους προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Σημείο Συνάντησης έχει οριστεί το Δημαρχείο Καλυβίων και ώρα προσέλευσης στις 10 π.μ. Από το χώρο του Δημαρχείου οι εθελοντές θα μεταφέρονται με λεωφορεία του Δήμου Καλυβίων αλλά και γειτονικών δήμων στους πρόποδες του Πάνειου Όρους, και από εκεί θα οδηγούνται με οχήματα μελών συλλόγων και ομίλων με 4Χ4 στους τομείς που είναι στο βουνό (δύσβατα σημεία).

Οι εθελοντές καλούνται να έχουν μαζί τους σκαπτικά εργαλεία (τσάπες και φτυάρια) προκειμένου να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη δενδροφύτευση καθώς αναμένεται μεγάλη προσέλευση κόσμου και τα διαθέσιμα εργαλεία δεν επαρκούν.

Ήδη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που προηγείται της αναδάσωσης (17 – 22 Νοεμβρίου) μηχανήματα του Δήμου Καλυβίων και των γειτονικών δήμων, θα έχουν προετοιμάσει το έδαφος (σκάψιμο, δημιουργία λάκκων κτλ), ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της δενδροφύτευσης.

Συνολικά αναμένεται να φυτευτούν 11.500 δενδρύλλια που θα ξαναδώσουν ζωή στο δάσος μας. Μέρος των δενδρυλλίων θα παραχωρηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τη Διεύθυνση Αναδασώσεων, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από το Δήμο Καλυβίων και από προσφορές φυτωρίων της περιοχής και χορηγών.

Χορηγός επικοινωνίας είναι ο ΣΚΑΪ.

Περισσότερες πληροφορίες : http://www.kalivia.gr

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Δεντροφυτευσεις 2008 στο Άλσος της Πανεπιστημιούπολης την Κυριακή 23 Νοεμβρίου

Eξόρμηση στο Άλσος της Πανεπιστημιούπολης την Κυριακή 23 Νοεμβρίου και ώρα 10.00 το πρωί για συλλογή σπόρων.
Καλούμε τα μέλη μας, τους συνεργαζόμενους φορείς και τους εθελοντικούς συλλόγους όλης της Αττικής να συμμετέχουν στην συλλογή των σπόρων .
Τώρα το φθινόπωρο τα δένδρα, οι θάμνοι, τα βότανα έχουν ώριμους για συλλογή τους σπόρους τους. Το μάζεμα των σπόρων είναι το πρώτο βήμα για την αναβλάστηση και την αναδάσωση.Η ενημέρωση για τη φυσική καλλιέργεια και η συλλογή των σπόρων θα γίνει υπό την καθοδήγηση του φυσικού καλλιεργητή και γεωπόνου κ. Παναγιώτη Μανίκη.Η συνάντηση θα γίνει ώρα 10.00 π.μ. στα « ΞΎΛΙΝΑ» της Καισαριανής, κεντρική είσοδος επί της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως.10.00-12.00 θα συλλέξουμε σπόρους από τα παρακείμενα δένδρα της Πανεπιστημιούπολης και κατόπιν θα παρασκευάσουμε σβόλους. Επίσης προετοιμαστείτε για πικ-νικ στα ξύλινα.
Για πληροφορίες: Μαρία Χατζή 2109626605, 6944737831 Ελένη Πάσσα 6974970086
ΕΛΑ ΚΑΙ ΣΥ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Δεντροφυτευσεις 2008

Νέο κύκλο δενδροφυτεύσεων ξεκινά ο ΣΚΑΪ. Το Νοέμβριο θα γίνουν τρεις, σε συνεργασία με τους δήμους Γαλατσίου, Καλυβίων και Βύρωνα.
Να είμαστε όλοι εκεί !!!

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Δημιουργια χωμάτινων σβόλων

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΜΕ ΣΒΟΛΟΥΣ ΣΤO ATTIKO ΑΛΣΟΣ (ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΑ).

Tο ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ συμμετέχοντας στην προσπάθεια αναδάσωσης, διοργανώνει εξόρμηση συλλογής σπόρων στο Αττικό Άλσος (Τουρκοβούνια) την Κυριακή 19 Οκτωβρίου και ώρα 10.00 το πρωί.
Η πρωτοβουλία αυτή αφιερώνεται συμβολικά στη μνήμη τού Μασανόμπου Φουκουόκα, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών. Του φιλόσοφου επιστήμονα που εφάρμοσε και διέδωσε τη μέθοδο της ξεκούραστης «Φυσικής καλλιέργειας» με σπόρους σε σβόλους από άργιλο.

Καλούμε κάθε εθελοντή να συμμετάσχει στη συλλογή σπόρων. Τώρα το φθινόπωρο πολλά δέντρα, θάμνοι, βότανα έχουν ώριμους για συλλογή τους σπόρους τους. Το μάζεμα των σπόρων είναι το πρώτο βήμα για την αναβλάστηση και την αναδάσωση. Η ενημέρωση για τη φυσική καλλιέργεια και η συλλογή των σπόρων θα γίνει υπό την καθοδήγηση του φυσικού καλλιεργητή και γεωπόνου κ. Παναγιώτη Μανίκη.
Η συνάντηση θα γίνει ώρα 10.00 π.μ. στην καφετέρια Ζέπελιν κοντά στις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Αττικό Άλσος (Τουρκοβούνια).

Για πληροφορίες: Μαρία Χατζή 2109626605, 6944737831 - Ελένη Πάσσα 6974970086
ΕΛΑ ΚΑΙ ΣΥ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ!
http://xaidari.blogspot.com/2008/10/510-1100_03.html

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΜΕ ΣΒΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη αναδάσωση με σβόλους στην περιοχή της Κεράτεας στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2008.
Είμασταν και εμείς εκεί. Συγχαρητηρια σε όσους πήραν μέρος στην προσπάθεια.

Οποιος έχει περισσότερο φωτογραφικό υλικό και θέλει να το δημοσιεύσουμε ας επικοινωνήσει μαζί μας.



Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Οι ελέφαντες βοηθούν στην δημιουργία δάσους :

Elephant Grows the Forest

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Αναδασωτική-αντιδιαβρωτική σπορά με σβόλους στην Κερατέα 4-5 Οκτωβρίου

Η προγραμματισμένη από τον περασμένο χειμώνα εθελοντική μαζική σπορά στο καμένο Πάνιο όρος της περιοχής του Δήμου Κερατέας θα πραγματοποιηθεί στις 4-5 Οκτωβρίου σε έκταση 5000 στρεμμάτων .

Ήδη στην Έδεσσα στο Κέντρο Φυσικής καλλιέργειας έγινε παρασκευή σβόλων με σπόρους από εθελοντές που αφιέρωσαν μέρες από την άδεια για το σκοπό αυτό.

Οι σβόλοι μεταφέρονται με φορτηγό στον τόπο διασποράς τους στο Δήμο Κερατέας.

Τις παρακάτω ημερομηνίες θα γίνουν οι εξής δραστηριότητες:

Προετοιμασία περισσότερων σβόλων από 20/9 μέχρι 30/9-2008, από εθελοντές. Η δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί στους χώρους κατασκηνώσεων Πρόνοιας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής στα όρια του Δήμου Κερατέας.

Όπου και θα μπορέσουν να μείνουν και όσοι θα μπορούν να διαθέσουν
περισσότερες ημέρες για το σκοπό αυτό. Διαμονή σε σκηνές τής κατασκήνωσης, υπάρχουν κρεβάτια, στρώματα και κουβέρτες. Φαγητό ομαδικό, θα φροντίσει να μας έχει μάγειρα ο Δήμαρχος Κερατέας, ίσως χρειαστεί ρεφενέ για την προμήθεια των τροφίμων.


Η διασπορά των σβόλων θα γίνει στις 4 & 5 Οκτωβρίου 2008:

Συνάντηση στο Δημοτικό πάρκινκ του Δήμου Κερατέας από 8.30 πμ. (είναι στη δεύτερη είσοδο Κερατέας επί της Λεωφόρου Λαυρίου στρίβουμε δεξιά).

Φοράμε ρούχα πρόχειρα που μπορεί να λερωθούν και γερά παπούτσια, έχουμε νερό, κάτι για πρόγευμα. Και όρεξη για περπάτημα στο βουνό Πάνειο.

Στη δραστηριότητα αυτή χρειαζόμαστε πολλά εθελοντικά χέρια, αντρικά, γυναικεία, παιδικά όλοι είναι χρήσιμοι για τη διασπορά του όγκου των σβόλων που έχουν θα έχουν προετοιμαστεί από εθελοντές στην Έδεσσα και στην Κερατέα.

Κινητοποιήστε φίλους κλπ. για την επιτυχία της προσπάθειας μας. Στείλτε το μήνυμα σε φίλους και γνωστούς αλλά και με μήνυμα από το κινητό.

Η κατασκήνωση είναι η 7η Κατασκήνωση Πρόνοιας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής. Μετάβαση γίνεται μέσα από τη Λεωφόρο Λαυρίου. Στη δεύτερη από βόρεια είσοδο της Κερατέας στρίβουμε αριστερά (ανατολικά) προς Κακή Θάλασσα –Δασκαλιό, μετά από 3 χιλιόμετρα υπάρχει πινακίδα για τις κατασκηνώσεις και στρίβουμε δεξιά (προς νότο) ο δρόμος μας βγάζει ακριβώς στην πύλη της κατασκήνωσης.

Παράκληση κινητοποιήστε όλους τους φίλους, γνωστούς και αγνώστους, που ενδιαφέρονται για την αναβλάστηση της γης με την εφαρμογή της μεθόδου φυσικής καλλιέργειας «σπόροι σε σβώλους».

Όσοι μάζεψαν σπόρους και θέλουν να χρησιμοποιηθούν σ' αυτή τη μεγάλη
μας εθελοντική προσφορά να συνεννοηθούν με τον Παναγιώτη Μανίκη:

Τηλεφ. 23810 27312 ή με την Ελένη Πάσσα στο κινητό: 697 497 0086

Όσοι θέλουν μπορούν να συνεννοηθούν στα παραπάνω τηλέφωνα.

Για ό,τι νεώτερο θα σας στείλουμε μήνυμα.

Για ταχυδρομική επικοινωνία και τηλεφωνική μέχρι την 15/9-2008:
Παναγιώτη Μανίκη
Κέντρο φυσικής καλλιέργειας
Τ.Θ 139 Τ.Κ.58200
Κλησοχώρι ΕΔΕΣΣΑ
Τηλ. 23810-27312 τις ώρες 18.00 – 21.00

Και με την Ελένη Πάσσα στο κινητό: 697 497 0086 όλες τις ημέρες

E-mail: sporoi_se_svolous@yahoo.com

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Σπόροι υπάρχουν στη φύση ακόμη πολλοί, μαζέψτε όσους γίνεται περισσότερους,
παράλληλα με τα κουκούτσια από τα φρούτα που καταναλώνουμε κάθε μέρα.

http://aftarkia.wordpress.com

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΠΟΡΩΝ

Η προσπάθεια για να συλλέξουμε σπόρους ξεκίνησε.
Βοηθήστε μας συλλέγοντας σπόρους για να κάνουμε το δικό μας φυτώριο δέντρων.
Όποιος θέλει να βοηθήσει ας επικοινωνήσει μαζί μας.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.geocities.com/karoubas/nfgreek.html

H ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΜΕ ΣΒΟΛΟΥΣ.

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

ΝΕΡΟ




'Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που κάνετε πεζοπορία στο βουνό και κουβαλάτε μαζί σας νερό για να ποτίσετε τα δεντράκια που τόσο πολύ το χρειάζονται.

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Γλυφάδα: Εθελοντική ομάδα Δασοπροστασίας - Δασοπυρόσβεσης 2008

Ο Δήμος Γλυφάδας στα πλαίσια της πρόληψης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αλλά και στην ενίσχυση της Δασοπροστασίας και Δασοπροστασίας Υμηττού λόγω καλοκαιριού, προβαίνει άμεσα στην δημιουργία Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας - Δασοπροστασίας -Δασοπυρόσβεσης. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Γλυφάδας την Δευτέρα 2 Ιουνίου με την παρουσία του Αντιδημάρχου Διοικητικού και Αναπληρωτή Δημάρχου κ. Αθανάσιου Σκαλτσά, του Δημοτικού συμβουλίου και μέλους του συντονιστικού τοπικού οργάνου πολιτικής προστασίας του Δήμου κ. Ευάγγελου Στάμου, του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης και τέως Αντιπροέδρου του Σ.Π.Α.Υ. κ. Σπύρου Προβιά, του προέδρου του Συλλόγου <<Δικαίωμα Ζωής>> κ. Στυλιανού Θεοδοσόπουλου, του συντονιστή της Δασοπροστασίας - Δασοπυρόσβεσης του ίδιου Συλλόγου και Απόστρατου Αξιωματικού Ενόπλων Δυνάμεων κ.Ιωάννη Κόλια, του Αντιπροέδρου κ. Λουκά Παπαιωάννου καθώς και της Διευθύντριας Διοικητικού του Δήμου Γλυφάδας κας Φρόσως Κουβάτσου.
Από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων παρευρέθηκαν ο Εφορος Πολιτικής πρστασίας κ. Ιωάννης Μούρτζος και ο Αρχηγός του 1ου Συστήματος Γλυφάδας κ. Δημήτρης Καλούπης. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και δηλώσεις εθελοντικής συμμετοχής στο τηλ. 2108980197 , 6974113795.

Απόσπασμα από τη δημοτική εφημερίδα ΠΡΩΤΗ - Δημοτικά νέα - Ιούνιος 2008
.
.
.

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

Εξαιρετικά Επείγων





Μετά την φωτιά της Δευτέρας 23-6-08 στο βουνό μας δίπλα στο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία αλλά και του Υμητού τις προηγούμενες ημέρες δηλώστε συμμετοχή για 24ωρη πυροφύλαξη.
.
..
.
.. .

.Τηλέφωνο επικοινωνίας 697-411-3795 ή περάστε από το φυλάκιο των εθελοντών στο πατητήρι της Ανω Γλυφάδας (τέρμα Κων/νου Αθανάτου περιοχή καφεπολών).
Το βουνό είναι υπόθεση όλων μας.

Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ 2008

Η προστασία των δασών είναι υπόθεση όλων μας

.
.
.
Η προστασία των δασών είναι υπόθεση όλων μας

Πώς να περιορίσουμε τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών ;



Η χώρα μας στο σύνολό της καλύπτεται από δασικές εκτάσεις με ποικιλία ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Αυτό σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι) που επικρατούν τους θερινούς μήνες, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πυριγενούς περιβάλλοντος. Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στην ανθρώπινη αμέλεια. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις περιορίσουμε λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης.
  • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος. Το τσιγάρο αποτελεί την πρώτη αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια.
  • Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο.
  • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

Αν είστε κυνηγός ή εκδρομέας:

  • Μην κάνετε χρήση φωτιάς όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 30o C. Είναι προτιμότερο να πάρετε μαζί σας έτοιμα τρόφιμα.
  • Ποτέ μην πετάτε αναμμένο τσιγάρο. Βεβαιωθείτε πριν απομακρυνθείτε ότι αυτό έχει σβήσει εντελώς.
  • Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
  • Σεβασθείτε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
  • Μην κάνετε χρήση υπαίθριων ψησταριών.

Όταν οδηγείτε στο δάσος και ο κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς είναι υψηλός:

  • Ποτέ μην πετάτε αναμμένο το τσιγάρο από το παράθυρο του αυτοκινήτου.
  • Ποτέ μην σταθμεύετε το όχημά σας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.
  • Έχετε υπόψη σας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.

Πως πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά.

  • Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.
  • Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
  • Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Επίσης, στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνείστε στο 112.
Περισσότερες πληροφορίες Πυροσβεστικό σώμα: http://www.fireservice.gr

.

.

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

Eθελοντισμός


Φίλε εθελοντή.

Οι βάρδιες στο παρατηρητήριο άρχισαν. Πέρνα όποτε μπορέσεις στην Άνω Γλυφάδα θέση πατητήρι (στο τέρμα της λεωφόρου Κων/νου Αθανάτου - περιοχή καφεπωλών).
Το δάσος είναι υπόθεση όλων μας. Με ένα κλίκ οι εθελοντές ενημερώνονται μέσω sms για τυχόν συναγερμό φωτιάς, ενώ είναι σε συνεχή επικοινωνία με την πυροσβεστική υπηρεσία μέσω ασυρμάτου. Κύριος σκοπός η ανίχνευση καπνού ή φωτιάς και η ενημέρωση των αρμόδιων αρχών-πυροσβεστικής.
Δήλωσε συμμετοχή όποτε εσύ μπορείς (ημέρα και ώρες).

Σάββατο 14 Ιουνίου 2008







Η προσπάθεια Κου Παναγιώτη Χαμπίπη για να γίνει πράσινος ο πλανήτης μας. Μετά το τέλος καλοκαιριού και με τις πρώτες βροχές τα δεντράκια θα φυτευτούν στο βουνό.
.
.

Εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε φυτώριο με πεύκα σπίτι μας.


.
.
Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Χαμπίπη για το video που μας έστειλε.
.
.

Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

ΑΓΑΠΗΤΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗ

.
.
.
ΑΓΑΠΗΤΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.
ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 09-06-2008. ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ. ΔΗΛΩΣΤΕ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΒΑΡΔΙΕΣ.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ 697 411 3795. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΖΩΗΣ.
.
.
.
.

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΤΕΓΕΣ

Στην σημερινή Αθήνα όλοι βλέπουμε τα τελευταία χρόνια την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας που οφείλεται στην ρύπανση, την ηχορύπανση, την αύξηση θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και των κτιρίων μας .

Αποτέλεσμα αυτών είναι η κόπωση των κατοίκων της πόλης, οι συχνότερες ασθένειες κυρίως στα παιδιά μας (άσθμα κ.α.), οι αδιαθεσίες, οι πονοκέφαλοι, η νευρικότητα, το άγχος κ.α.

Ένας σημαντικός λόγος που έχει συμβάλλει σ’ αυτό είναι η αλλαγή του μικροκλίματος. Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου Φυσικής Αθηνών η διαφορά θερμοκρασίας της πόλης των Αθηνών και των περιφερειακών Δήμων φτάνει τους 12ο C.

Στην ίδια έρευνα φαίνεται καθαρά ότι η θερμοκρασία αέρα πάνω από την πόλη έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Αυτό γίνεται γιατί οι ταράτσες μας και γενικώς οι επίπεδες επιφάνειες κρατούν θερμοκρασίες πολύ υψηλές (50-70ο C ) με αποτέλεσμα ο αέρας που κατεβαίνει από τους ορεινούς όγκους θερμαίνεται υπερβολικά και έχουμε αλλαγή τους μικροκλίματος. Ο αέρας ανεβαίνει γρηγορότερα στα ψηλότερα στρώματα αέρα και έχουμε πιο έντονα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες, αέρηδες ισχυρούς, χαλαζόπτωση κ.α.)

Οι θερμοκρασίες στις σκουρόχρωμες επιφάνειες (άσφαλτος, σκούρα πεζοδρόμια) το καλοκαίρι φτάνει τους 70ο C.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη του Πανεπιστημίου Φυσικής Αθηνών όσους υπονόμους όμβριων υδάτων και αν κατασκευάσουμε δεν πρόκειται να λύσουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα των Αθηνών γιατί όλη η Αθήνα έχει γίνει μια επίπεδη τσιμεντένια λεκάνη χωρίς χώρους απορρόφησης υδάτων (ρέματα, ακάλυπτους χώρους, ζώνες πρασίνου κ.α.) με αποτέλεσμα μια μικρή βροχή να δημιουργεί πλημμυρικά φαινόμενα αφού αυξάνεται η ταχύτητα απορροής των υδάτων.

Οι πολυκατοικίες θερμαίνονται υπερβολικά από την ταράτσα ιδίως και τους πλευρικούς τοίχους και δεν μπορούν ν’ αποβάλλουν εύκολα την θερμοκρασία, αποτέλεσμα αυτού του φαινόμενου είναι να χρειαζόμαστε μεγαλύτερα ποσά ενέργειας για να ψύξουμε τον χώρο μας και πάλι δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι.

Ενώ τον χειμώνα πολλές φορές η υγρασία επηρεάζει την μόνωση του σπιτιού.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Οι πράσινες στέγες είναι μια προσπάθεια των τελευταίων χρόνων να τοποθετηθούν φυτά και πράσινο στις ταράτσες των σπιτιών.

Υπάρχουν εταιρίες οι οποίες αναλαμβάνουν να κάνουν την στατική μελέτη και την τοποθέτηση των υλικών (μονωτικά υλικά). Το υλικό το οποίο χρησιμοποιείτε είναι ελαφρύ (ανακυκλωμένος πυρήνας ελιάς κ.α.) και συγκρατεί αρκετές ποσότητες νερού. Τα φυτά τα οποία φυτεύονται χρειάζονται μικρές ποσότητες νερού (εξοικονόμηση νερού) και το έδαφος είναι τέτοιο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους κατοίκους και να το πατάνε.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Το πρώτο και σημαντικότερο είναι ότι βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα των κατοίκων του σπιτιού με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η διάθεση και η απόδοση των κατοίκων.

  • Αυτό γίνεται γιατί πέφτει η μέγιστη θερμοκρασία του κτιρίου αρκετούς βαθμούς, ο αέρας ανακυκλώνεται καλύτερα και το καλοκαίρι ιδίως υπάρχουν πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες δωματίων.
  • Το σπίτι μας διατηρείται πιο ψυχρό και σε πιο φυσιολογικές συνθήκες

ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  • Βοηθάει στην συγκράτηση νερών οπότε σε βροχόπτωση ανακόπτει πλημμυρικά φαινόμενα στο αστικό περιβάλλον.
  • Ομορφαίνει τον χώρο και δίνει καλαισθησία στην τσιμεντούπολη που μας περιβάλει.
  • Γίνεται ανακύκλωση του αέρα και αποβολή οξυγόνου στο περιβάλλον και ο αέρας ψύχεται.
  • Μειώνουν την ηχορύπανση.

ΚΟΣΤΟΣ

Το κόστος μιας τέτοιας κατασκευής ανέρχεται περίπου στα 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, η τιμή αυτή όμως θα μειωθεί αισθητά γιατί αυτές οι εταιρίες είναι Ευρωπαϊκές ενώ αναμένονται και Ελληνικές εταιρίες να μπούνε στην αγορά οπότε θα πέσει το κόστος. Ακόμα όμως και αυτό δεν αποτελεί τροχοπέδη γιατί τα οφέλη είναι πολύ μεγαλύτερα. Σπαταλούμε για τις οικοδομές μεγάλα ποσά (πολυτελείας πλακάκια, κ.α.) μόνο για καλαισθησία, αυτό δείχνει ότι μπορούμε να διαθέσουμε αυτό το ποσό για την παντοτινή αναβάθμιση του αέρα του σπιτιού μας που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας, που εργαζόμαστε , που κοιμόμαστε που ξεκουραζόμαστε.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΧΡΙ 30%

Το σημαντικότερο είναι το έργο αυτό είναι ανταποδοτικό γιατί γίνεται φοβερή εξοικονόμηση ενέργειας (πετρέλαιο το χειμώνα , air condition το καλοκαίρι). Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει δροσιά και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Έτσι μέσα σε λίγα χρόνια υπάρχει απόσβεση της δαπάνης μας από την εξοικονόμηση ενέργειας , αλλά συμβάλουμε και στην γενικότερη οικονομία της χώρας μας.

Πιστεύω ότι μπορούμε να διαδώσουμε όλοι μας αυτή τη νέα προσπάθεια ακόμα και στους χώρους εργασίας μας (κυβερνητικά κτίρια, σχολεία, Δημοτικά κτίρια κ.α. ).

Ακόμα και αν δεν μπορούμε να φτιάξουμε πράσινες στέγες εξ’ ολοκλήρου μπορούμε να τοποθετήσουμε πολλές μεγάλες γλάστρες στις ταράτσες και να φυτέψουμε όσους περισσότερους χώρους μπορούμε.

ΑΣΤΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται μια δραστηριότητα από Δήμους της Γερμανίας, Αγγλίας και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως και στην Αμερική.

Οι Δήμοι δίνουν κοινόχρηστους χώρους στους κατοίκους οι οποίοι καλλιεργούν λαχανικά και φρούτα με βιολογικές καλλιέργειες τα οποία τα χρησιμοποιούν για την οικογένεια τους.

Το λίπασμα προέρχεται από την κομποστοποιήση οικιακών αποβλήτων με αποτέλεσμα να μειώνονται τα απόβλητα και να γίνεται ανακύκλωση.

Οι γιαγιάδες μας παλιά είχαν ένα βαρέλι στο οποίο έριχναν όλες τις άχρηστες τροφές οι οποίες με την σειρά τους γίνονταν λίπασμα για τα φυτά.


Άρθρο του

Χαμπίπη Παναγιώτη

Καθηγητή Φυσικής Αγωγής

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ ΜΕ ΣΒΩΛΟΥΣ

Η μέθοδος αυτή ίσως είναι η πιό φθηνή και εύκολη λύση για την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων της Ελλαδάρας μας. Ας βοηθήσουμε όλοι.

Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

25.000.000 ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΔΕΝΤΡΑ - Μαατάι Ουανγκάρι Μούτα

Μαατάι Ουανγκάρι Μούτα

Είναι η πρώτη αφρικανή γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2004.


Η Γουάνγκαρι Ματάι (Wangari Maathai), η πρώτη Αφρικανή που τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης για τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη, τη δημοκρατία και την ειρήνη.

Η Γουάνγκαρι Ματάι (Wangari Maathai) γεννήθηκε το 1940 στην πόλη Νιέρι της Κένυας, στην Ανατολική Αφρική. Τέλειωσε το Γυμνάσιο σε μια σχολή που διευθυνόταν από καθολικές μοναχές και ήταν ανάμεσα στους εκατοντάδες Αφρικανούς νέους που στάλθηκαν να σπουδάσουν στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου προγράμματος επί προεδρίας Κένεντι. Είναι η πρώτη γυναίκα στην Ανατολική και Κεντρική Αφρική που ολοκλήρωσε διδακτορικές σπουδές.

Σπούδασε Βιολογία στο Mount St. Scholastica College στο Atchison του Κάνσας και πήρε τον μεταπτυχιακό τίτλο της στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ το 1966. Έπειτα, συνέχισε τις σπουδές της στη Γερμανία και στο Ναϊρόμπι πριν αποκτήσει διδακτορικό στην Ανατομία το 1971 από το πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι. Το 1976, πήρε την έδρα του Τμήματος της Κτηνιατρικής Ανατομίας και έναν χρόνο αργότερα έγινε Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Κτηνιατρικής Ανατομίας, στο πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι.

Εγκαταλείποντας μια λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα και μια άνετη ζωή, η Γουάνγκαρι Ματάι επέστρεψε στη Κένυα για να αγωνιστεί για τον δασικό πλούτο της χώρας της και να γίνει μια μαχητική οικολόγος. «Δεν μετάνιωσα ποτέ που αποφάσισα να μείνω και να βοηθήσω στην ανάπτυξη αυτής της χώρας. Πιστεύω ότι έχω αλλάξει κάτι. Αυτό που μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση είναι ότι πολύς κόσμος με πλησιάζει για να μου πει ότι η προσπάθειά μου τον έχει εμπνεύσει», έχει δηλώσει σε συνέντευξή της.Η Γουάνγκαρι Ματάι είχε ενεργή δραστηριότητα στο Εθνικό Συμβούλιο Γυναικών της Κένυας από το 1976 έως το 1987. Το 1976 υλοποίησε την ιδέα της φύτευσης δέντρων από καθημερινούς ανθρώπους και το 1977 ίδρυσε έναν ευρείας βάσης κοινωνικό οργανισμό, το «Κίνημα της Πράσινης Ζώνης» («Green Belt Movement»), το μεγαλύτερο πρόγραμμα δενδροφύτευσης στην Αφρική, με στόχο την καταπολέμηση της απερήμωσης και την προώθηση της βιοποικιλότητας. Η Γουάνγκαρι Ματάι έβαλε γυναίκες να φυτεύουν δέντρα δημιουργώντας γι’ αυτές θέσεις εργασίας και αναβαθμίζοντας την εικόνα τους στην κοινωνία και την ποιότητα της ζωής τους. Μέσα από το κίνημα αυτό, περισσότερα από 30 εκατομμύρια δέντρα φυτεύτηκαν από γυναίκες στα αγροκτήματά τους και σε καταυλισμούς σχολείων και εκκλησιών σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο. Στην Τανζανία, την Ουγκάντα, το Μαλάουι, το Λεσότο, την Αιθιοπία, την Ζιμπάμπουε και αλλού, οργανώθηκαν παρόμοιες πρωτοβουλίες και χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες μέθοδοι. Σε μια ήπειρο όπου η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των πόρων και η εξαθλίωση των ανθρώπων εξοντώνουν τη Φύση και το περιβάλλον, σε μία Κένυα όπου μόλις το 2% των φυσικών δασών έχουν επιβιώσει, η Ματάι κατόρθωσε να δώσει στις γυναίκες λίγα χρήματα για κάθε δέντρο που φυτεύουν. Όπως λέει και η ίδια, «πέρα από κάθε κέρδος, το πιο σημαντικό είναι η αίσθηση της ελπίδας και της δύναμης που εμφανίζεται στη ζωή αυτών των γυναικών». Ωστόσο, ο αγώνας της δεν αποδείχθηκε καθόλου εύκολος. Ο άντρας της τη χώρισε στη δεκαετία του '80 κατηγορώντας την ως «άπιστη» και αφήνοντάς την να μεγαλώσει μόνη τα τρία παιδιά τους. Το 1991 συνελήφθη και φυλακίστηκε, κάτι που είχε συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, αφού χτυπήθηκε, απειλήθηκε και ρίχτηκε στη φυλακή για τις προσπάθειές της να προστατεύσει το περιβάλλον. Τον Ιανουάριο του 1999, ενώ συμμετείχε σε μία δενδροφύτευση, τραυματίστηκε στο κεφάλι από τις τοπικές αρχές. «Όταν με χτύπησαν», γράφει στην αυτοβιογραφία της «Unbowed» (κυκλοφόρησε στη Βρετανία από τις εκδόσεις William Heinemann), «ένιωσα περισσότερη έκπληξη παρά πόνο. Δεν ξέρω στ' αλήθεια γιατί ενδιαφέρομαι τόσο πολύ. Απλώς κάτι μέσα μου μού λέει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και ότι πρέπει να κάνω κάτι. Νομίζω ότι θα το αποκαλούσα Θεό».

Τον Δεκέμβριο του 2002, η Γουάνγκαρι Ματάι εκλέχθηκε στο κοινοβούλιο της Κένυας με το συντριπτικό ποσοστό του 98% των ψήφων, αφού είχε ορθωθεί εναντίον του προηγούμενου Πρόεδρου της χώρας, ο οποίος είχε κυβερνήσει την Κένυα για 24 χρόνια. «Μπήκα στην πολιτική γιατί ήθελα να δείξω ότι δεν χρειάζεται να είμαστε κλέφτες, ότι υπάρχει και ένας διαφορετικός τρόπος να κάνεις πολιτική στην Κένυα». Τον Ιανουάριο του 2003, ο πρόεδρος Mwai Kibaki τη διόρισε Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. «Σε σχέση με τον στρατιωτικό προϋπολογισμό, τα χρήματα για το περιβάλλον ήταν ελάχιστα. Κι όμως ο στρατός της Κένυας δεν έχει πολεμήσει ούτε μια φορά επί δεκαετίες. Αυτό που κάναμε ήταν να οργανώσουμε σεμινάρια για τους στρατιωτικούς και να τους πείσουμε ότι η γη που υποτίθεται ότι προστατεύουν χάνεται κάτω από τα πόδια τους. Είδα ποταμούς που ήταν μαύροι από τη βρώμα να καθαρίζουν πάλι... Το έργο μας δεν τελείωσε, αλλά δεν φαίνεται πια ανέφικτο».

Η είδηση της βράβευσής της με το Νόμπελ Ειρήνης το 2004, βρήκε την Αφρικανή πολιτικό να διαδηλώνει υπέρ της προστασίας των δασών στην Κένυα και να μοιράζει φαγητό σε χωρικούς που υποφέρουν από την πείνα λόγω της λειψυδρίας. «Το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό για την ειρήνη γιατί όταν καταστρέφουμε τους πόρους μας και γίνονται σπάνιοι, τότε πολεμάμε για αυτούς», δήλωσε η ίδια στη νορβηγική τηλεόραση. Και πρόσθεσε: «εργάζομαι ώστε να μην βελτιώνεται μόνο το περιβάλλον, αλλά και η διακυβέρνηση. Έχουμε μια ιδιαίτερη ευθύνη προς το οικοσύστημα αυτού του πλανήτη. Εξασφαλίζοντας ότι τα άλλα είδη θα επιβιώσουν, εξασφαλίζουμε και την δική μας επιβίωση». Η Ματάι είναι διεθνώς γνωστή για τον αδιάκοπο αγώνα της για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Έχει υπερασπιστεί την κατάργηση των ανεξόφλητων χρεών των φτωχών αφρικανικών χωρών, έχει αγωνιστεί ενάντια στην παράνομη οικειοποίηση δημοσίων εδαφών, έχει μιλήσει με θέρμη και παρρησία για την επιβίωση των δασικών εδαφών και έχει δώσει μάχες ενάντια στην εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και κατά των ορυχείων τιτανίου στην Κένυα. Εκτός από το Νόμπελ, έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία για τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό της, μεταξύ των οποίων και το μετάλλιο της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής τον Απρίλιο του 2006. Τον Ιούνιο του 1997, οι Earth Times την συμπεριέλαβαν στους 100 ανθρώπους στον κόσμο που έκαναν κάτι σημαντικό στον τομέα του περιβάλλοντος. Επίσης, η Γουάνγκαρι Ματάι έχει μιλήσει εκ μέρους των γυναικών σε ειδικές συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ το 2005 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Οικονομικού, Κοινωνικού και Πολιτιστικού Συμβουλίου (ECOSOCC) της Αφρικανικής Ένωσης με έδρα την Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας και διορίστηκε Πρέσβειρα Καλής Θέλησης για το Δασικό Οικοσύστημα της Λεκάνης του Κονγκό. «Ζούσαμε σε μια καταπράσινη γη», γράφει στην αυτοβιογραφία της. «Οι βροχές ήταν τακτικές, είχαμε άφθονο πόσιμο νερό παντού. Υπήρχαν μεγάλα, καλοποτισμένα χωράφια με καλαμπόκι, φασόλια, σιτάρι και λαχανικά. Η πείνα ήταν κάτι άγνωστο...». Σήμερα που η αποικιακή κυριαρχία και η κακοδιαχείριση προκάλεσαν, όπως λέει, φτώχεια, πείνα, διάβρωση των εδαφών και πολιτική διαφθορά, η Γουάνγκαρι Ματάι αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο, με στόχο να φυτέψει ακόμη περισσότερα δέντρα.

Σάββατο 31 Μαΐου 2008

ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ

Φτιάχνοντας τη δική σου λιμνούλα

Εύκολη κατασκευή για μερακλίδες του είδους...

(Making your own pond)

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία ενός κήπου μπορεί να είναι μια καλά εφοδιασμένη και προσεκτικά συντηρημένη λιμνούλα. Θα προμηθεύει μια καλή πηγή πλασμάτων για λεπτομερή μελέτη και μια πολύτιμη περιοχή προστασίας. Ακόμη και τα πιο τυπικά σχέδια μπορούν να είναι κέρδος για την άγρια ζωή και με λίγη σκέψη, στο στάδιο της σχεδίασης, μπορεί να ενσωματώνει χαρακτηριστικά τόσο διακοσμητικά όσο και προστασίας περιβάλλοντος.

Οι λιμνούλες είναι εύκολο να κατασκευαστούν και ακόμη και οι πιο μικρές έχουν αξία αν και όσο πιο μεγάλη είναι μια λίμνη τόσο πιο ελκυστική είναι για την άγρια ζωή. Οι μεγάλες μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα μεγαλύτερο αριθμό οργανισμών και σε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία ειδών. Απλά, προκατασκευασμένες λιμνούλες είναι φτηνές στην αγορά και εύκολο να εγκαταστήσεις, αλλά υπάρχουν επίσης εύκολοι τρόποι να χτίσεις με ελαστικές επενδύσεις ή επεξεργασμένο τσιμέντο.

Είναι μεγάλο πράγμα να έχεις μια λίμνη σε ένα σχολικό κήπο σαν χώρο μελέτης σημαντικών αρχών της οικολογίας. Τροφικές αλυσίδες, σχέση αρπακτικού - θύτη, προσαρμογή σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Ο κύκλος της ζωής και η διασπορά είναι μερικά από τα θέματα που μπορούν να μελετηθούν μέσω μιας λίμνης.

Η ανάγκη φροντίδας του περιβάλλοντος γίνεται προφανής σε όλους όσους μελετούν λίμνες καθώς γίνεται φανερό πόσο τρωτά είναι κάποια είδη στην ρύπανση ή στην αναστάτωση του περιβάλλοντός τους.

Χτίζοντας μια μικρή λιμνούλα στον κήπο

Ακόμη και μια μικρή λιμνούλα μπορεί να προσθέσει πολλά στην άγρια ζωή ενός κήπου και μπορεί να προμηθεύει μια πλούσια πηγή υλικού για τη μελέτη του γλυκού νερού.

Διαλέγοντας την τοποθεσία

Προσπάθησε να βρεις ένα χώρο ο οποίος θα δέχεται ήλιο για ένα διάστημα της ημέρας και θα έχει πρόσβαση σε θαμνώδη περιοχή ή πυκνή βλάστηση. Τα παραπάνω φυτά θα δίνουν καταφύγιο στα πλάσματα της λίμνης που περνούν μέρος του χρόνου τους έξω από το νερό. Χρησιμοποίησε σπάγκο για να χαράξεις το σχήμα και το μέγεθος της λίμνης.

Επενδύοντας τη λίμνη

Η λιμνούλα μπορεί να επενδυθεί ώστε να γίνει αδιάβροχη με μια ποικιλία τρόπων. Ο πιο ακριβός, αλλά ο πιο αξιόπιστος και με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, είναι να χρησιμοποιήσεις μπετόν επεξεργασμένο με ένα αδιάβροχο παράγοντα. Αν είναι να γίνει πολύ μικρή ίσως να μην αξίζει τον κόπο. Μια άκαμπτη επένδυση από υαλοβάμβακα παρέχει μια βολική και διαρκείας λύση καθώς και ενδιαφέροντα σχήματα λίμνης. Τέτοιου είδους επενδύσεις είναι διαθέσιμες σε πολλά σχήματα, μεγέθη και χρώματα και συνήθως διαθέτουν α)εσωτερικές "ποδιές" για να σταθούν πάνω τους τα φυτά της όχθης και β) βαθύτερα τμήματα για τα είδη που ζουν στο βυθό. Ελαστικές (butyl) επενδύσεις βγαίνουν σε ρολά και μπορούν να εφαρμόσουν σε οποιοδήποτε σχήμα τρύπας, αλλά είναι οι λιγότερο ανθεκτικές και γι αυτό καταστρέφονται εύκολα.

Όταν έχει ήδη επιλεχθεί η επένδυση που θα χρησιμοποιηθεί, η τρύπα μπορεί να σκαφτεί. Χαράξτε το σχήμα και σκάψτε μια τρύπα ελαφρώς μεγαλύτερη από την ίδια τη λιμνούλα. Αφαιρέστε τυχόν κοφτερές πέτρες οι οποίες μπορούν να τρυπήσουν την επένδυση και στρώστε υγρή άμμο στην τρύπα. Εάν χρησιμοποιηθεί ελαστική επένδυση ίσως είναι αναγκαίο να στρώσετε πάνω της μερικά φύλλα heavy-duty polythene για επιπλέον προστασία. Κατεβάστε την επένδυση στην τρύπα και ελέγξτε ώστε να εφαρμόζει σωστά. Χρησιμοποιήστε αλφάδι πάνω σε μια σανίδα για να ελέγξετε τα επίπεδα στην περιφέρεια της λίμνης. Βάλτε άμμο στα κενά ανάμεσα στην επένδυση και στα πλευρά του λάκκου για επιπλέον υποστήριξη.


Σχήμα: Πώς κατασκευάζεται μια λιμνούλα

Το χώμα από την τρύπα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιαχτεί ένας μικρός βραχόκηπος στη μια πλευρά της λίμνης. Αυτό θα εξασφαλίσει ένα χρήσιμο φυσικό περιβάλλον για βατράχους και άλλα αμφίβια εάν μερικές μεγάλες, με διάφορα σχήματα και πλήθος κρυψώνων, πέτρες χρησιμοποιηθούν.

Γεμίζοντας τη λιμνούλα

Όταν η επένδυση είναι στη θέση της η λιμνούλα μπορεί να γεμίσει. Προσθέστε νερό βαθμιαία, ελέγχοντας το επίπεδο με ένα αλφάδι από καιρό σε καιρό για να επιβεβαιώσετε ότι το χείλος της λίμνης παραμένει επίπεδο . Όταν η λιμνούλα γεμίσει θα πρέπει να μείνει μερικές μέρες προτού προστεθούν φυτά ή άλλοι οργανισμοί. Αυτό θα επιτρέψει στο χλώριο ή άλλα χημικά που χρησιμοποιούνται στο νερό της βρύσης να διασκορπιστούν.

Εφοδιάζοντας τη λιμνούλα

Μετά από μερικές μέρες η λίμνη είναι έτοιμη να φυτευτεί. Γλάστρες ή καλάθια με ένα καλό, βαρύ κομπόστ θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να φυτευτούν τα φυτά της όχθης ή νούφαρα. Καλύψτε την επιφάνεια του χώματος στις γλάστρες με πέτρες και τοποθετήστε τις στη λιμνούλα.

Μερικές μέρες αφού η λίμνη θα έχει φυτευτεί μπορούν να εισαχθούν υδρόβιοι οργανισμοί. Μην συλλέγετε τους παραπάνω οργανισμούς από φυσικές λίμνες. Χρησιμοποιήστε μόνο οργανισμούς που μπορείτε με ασφάλεια να συλλέξετε από μια άλλη τεχνητή λίμνη, με την άδεια του ιδιοκτήτη. Ψάρια θα πρέπει να εισαχθούν μόνο αν δε θέλετε να διατηρείτε οργανισμούς όπως βατράχους ή λιβελούλες καθώς τα ψάρια πολύ γρήγορα θα φάνε τα περισσότερα από τα άλλα ζώα κι επιπροσθέτως θα εμποδίζουν νέα ζώα να εγκατασταθούν σ' αυτό το εν δυνάμει φυσικό περιβάλλον.



Από το βιβλίο:
Projects with freshwater life,
Andrew Cleave,
The Crowood Press

Κυριακή 25 Μαΐου 2008

Πως οι ελέφαντες βοηθούν στην δημιουργία δάσους

Elephant Grows the Forest

Οδηγίες για την φύτευση δενδρυλλίων

ΕΠΟΧΗ ΦΥΤΕΥΣΕΩΣ

Αείφυλλα δασικά δένδρα (διατηρούν τα φύλλα τους όλη τη χρονιά)

Τα σπουδαιότερα είναι τα κωνοφόρα, δηλαδή η ελάτη, η ερυθρελάτη, τα διάφορα είδη πεύκης, το κυπαρίσσι κι απ'τα πλατύφυλλα ο ευκάλυπτος, η κυανόφυλλη ακακία κ.ά.

Αυτά τα είδη πρέπει να φυτεύονται από το φθινόπωρο, δηλαδή όταν θα έχει βρέξει αρκετά ώστε το έδαφος να ποτιστεί σε βάθος 30-40 εκατοστά και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στα μεγάλα υψόμετρα, οι φυτεύσεις μπορούν να συνεχιστούν και μέχρι 15 Μαρτίου ή και λίγο αργότερα γιατί εκεί βρέχει όλη την άνοιξη και τους πρώτους μήνες του Καλοκαιριού. Χρειάζεται μόνο προσοχή αν υπάρχουν κίνδυνοι από παγωνιές.

Φυλλοβόλα δασικά δένδρα (ρίχνουν τα φύλλα τους το Φθινόπωρο και Χειμώνα)

Τα σπουδαιότερα είναι τα διάφορα είδη της λεύκης, της καρυδιάς, της ακακίας, της φτελιάς, του πλατάνου, της σφενδάμνου, της φλαμουριάς κ.ά.

Αυτά πρέπει να φυτεύονται από τότε που θα ρίξουν τα φύλλα τους μέχρις ένα μήνα πριν βγάλουν καινούργια φύλλα δηλαδή από το τέλος Οκτωβρίου ως το τέλος Φεβρουαρίου περίπου κι ανάλογα με το είδος του δένδρου, το υψόμετρο, την υγρασία τους εδάφους, τους παγετούς και το στράγγισμα των πλημμυρισμένων εδαφών, αν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η : Δεν πρέπει να φυτεύονται δένδρα που έχουν φουσκώσει τα μάτια ή έχουν βγάλει καινούργια φύλλα.

ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΔΙΑΝΟΙΞHΣ ΛΑΚΚΩΝ

Η προπαρασκευή του εδάφους όπου θα φυτέψετε τα δενδρύλλια γίνεται είτε με γενικό όργωμα ολόκληρης της επιφάνειας είτε με όργωμα κατά λωρίδες είτε με σκάψιμο κατά θέσεις. Αν το έδαφος παρουσιάζει κλίση μεγαλύτερη από 25% και ως 45% μπορεί να γίνουν βαθμίδες με μπουλντόζα που θα έχουν πλάτος 3.00 μέτρα περίπου. Οι βαθμίδες αυτές μπορούν και πρέπει να καλλιεργηθούν με άτεκο (ειδικό περoνοφόρο σκαπτικό μηχάνημα). Πάνω από 45% κλίση δεν μπορεί και δεν πρέπει να βαθμιδώνεται. Για τη μέθοδο που θα εφαρμόσετε στη δική σας περίπτωση, θα σας πει ο Δασικός της περιοχής σας.

Στο καλλιεργημένο έδαφος ανοίγονται οι λάκκοι που θα φυτευθούν τα δένδρα. Η καλλιέργεια του εδάφους που καλό είναι να γίνε δυο φορές, προτιμότερο είναι να γίνεται απ'την ’νοιξη ως το Φθινόπωρο. Το τελευταίο όργωμα σωστό είναι να γίνεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν την φύτευση .

Οι λάκκοι πρέπει να έχουν βάθος και πλάτος ανάλογα με τις διαστάσεις των δένδρων που θα φυτέψετε. Για τα μικρά πεύκα, τα έλατα κ.λ.π. το βάθος του λάκκου πρέπει να είναι 40-50 εκατοστά και το πλάτος 40 εκατοστά.

Για τα δενδρύλλια που έχουν μεγάλο ύψος (λεύκη, καρυδιά, ευκάλυπτος κ.λ.π.) το βάθος του λάκκου, πρέπει να είναι το λιγότερο 70-80 εκατοστά και το πλάτος 60 εκατοστά.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΦΥΤΕΥΣΕΩΣ

(Φυτευτικός σύνδεσμος)

Οι αποστάσεις που πρέπει να έχει φυτό από φυτό είναι διάφορες, ανάλογα με το είδος των δένδρων που θα χρησιμοποιηθούν και το σκοπό τον οποίο θέλετε να επιτύχετε. Η συμβουλή του Δασικού της περιοχής σας θα είναι και πάλι πολύτιμη.

Έτσι :

α) Για τη δημιουργία οικονομικού δάσους που θα μας δώσει τις μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες ξυλείας, οι αποστάσεις από δένδρο σε δένδρο (φυτευτικός σύνδεσμος) πρέπει να είναι :

Για τα κωνοφόρα:

Ελάτη - Ερυθρελάτη 1,30Χ1,50 μ.
Μαύρη Πεύκη - Δασ. Πεύκη 1,50Χ2,00 μ.
Χαλέπιος Πεύκη - Τραχεία 2,50Χ3,00 μ.
Κουκουναριά 3,00Χ3,00 μ.
Θαλασσία Πεύκη και Ραντιάτα 2,00Χ2,50 μ.
Κυπαρίσσι πλαγιόκλαδο 2,50Χ2,50 μ.
Κυπαρίσσι ορθόκλαδο 1,00Χ1,00 μ.

Για τα πλατύφυλλα :

Ευκάλυπτος 3.00Χ3,00 μ.
Λεύκη ευραμερικανική (κανονική)

Γραμμικές φυτείες

Aπόσταση όχι μικρότερη από 3,5 μ. Φυτείες σε μεγάλη επιφάνεια 6Χ3 μέτρα ώστε μετά από αραίωση να μείνουν 6Χ6 μέτρα. Αν απ'την αρχή πρόκειται να γίνει στα πρώτα χρόνια συγκαλλιέργεια με γεωργικά είδη (καλαμπόκι, βαμβάκι, μποστανικά), τότε ο φυτευτικός σύνδεσμος πρέπει να είναι οπωσδήποτε 6Χ6 μέτρα.

Λεύκη λευκή ή ασπρόλευκη :

Και γι'αυτήν ισχύουν τα παραπάνω που αφορούν την ευραμερικανική (καναδική) οπωσδήποτε όμως ποτέ σε αποστάσεις μικρότερες από 5 μέτρα Μαύρη λεύκη (καβάκι) 0,50 μέτρα και πάνω. Καρυδιά 10Χ10 μέτρα και πάνω.

Για τη δημιουργία δενδροστοιχιών

Oι αποστάσεις είναι διαφορετικές ανάλογα με το είδος των δένδρων που θα χρησιμοποιηθούν.

Έτσι αν χρησιμοποιήσετε Λεύκες η απόσταση πρέπει να είναι 8-10 μέτρα, για την Καρυδιά, 10-12 μέτρα, για την Ακακία, 6-8 μέτρα και για την Πεύκη 5-6 μέτρα.

Για πάρκα οι αποστάσεις είναι διαφορετικές, ανάλογα με το είδος των δένδρων που θα χρησιμοποιηθούν, την ανάμιξή τους και με το τι ακριβώς θέλουμε να επιτύχουμε.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΑΡΙΩΝ

Για να έχουν επιτυχία οι φυτεύσεις πρέπει τα φυτά από τη στιγμή που θα βγουν από το φυτώριο να πάνε γρήγορα για φύτεμα. Όσο μένουν αφύτευτα, τόσο χάνουν την ικανότητα να ριζοβολήσουν.

Οι ρίζες των φυτών δεν πρέπει να μένουν ακάλυπτες στον ήλιο και στον αέρα ούτε για μια στιγμή, γιατί έτσι ξηραίνονται και αχρηστεύονται. Τα φυτά απ'τη στιγμή που θα βγουν από το φυτώριο πρέπει να μένουν ως την ώρα που θα φυτευτούν συσκευασμένα σε κιβώτια ή σε υγρές λινάτσες με λίγο χώμα στις ρίζες τους και να διατηρούνται σε σκιερό χώρο.

Τα φυλλοβόλα (π.χ. τα είδη λεύκης), μπορούν να διατηρηθούν αρκετές ημέρες (10-15) μέχρι να φυτευθούν, αρκεί οι ρίζες τους να παραχωθούν σε υγρή άμμο ή σε ελαφρό νωπό χώμα.

ΤΡΟΠΟΣ ΦΥΤΕΥΣΕΩΣ

Γυμνόριζα φυτά :

Τυλίγουμε μερικά φυτά, όπως ήλθαν από το φυτώριο, σε μια βρεγμένη λινάτσα ή τα τοποθετούμε σε πανέρι σκεπασμένο με βρεγμένη λινάτσα κι αρχίζουμε τη φύτευση. Πιάνουμε το φυτό με τ' αριστερό χέρι απ' το λαιμό (μεταξύ ριζών και φυλλώματος) και το τοποθετούμε όρθιο στο λάκκο, έτσι που να αγγίζουν οι ρίζες του στον πάτο του λάκκου χωρίς να πιέζονται. Με το δεξί μας χέρι δίνουμε στις ρίζες με προσοχή την φυσική τους θέση.

Πιέζουμε το χώμα γύρω από το φυτό με τις παλάμες μας και με τα δάχτυλα ανοιχτά ώστε να έρθει το χώμα σε επαφή με τις ρίζες. Κατόπιν συμπληρώνουμε και άλλο χώμα, που να φτάσει 2-3 εκατοστά πάνω από το λαιμό του φυτού και το πιέζουμε καλά. Όταν φυτεύουμε μεγάλα φυτά όπως π.χ. λεύκες, καρυδιές, ακακίες κ.λ.π., ρίχνουμε το χώμα στο βαθύ λάκκο κατά στρώσεις που τις πατάμε διαδοχικά.

Το τελευταίο πάτημα γίνεται με τα πόδια. Το φύτεμα τελείωσε. Σκαλίζουμε ελαφρά με το σκαλιστήρι γύρω από το φυτό σε ακτίνα 50 εκατοστών και διαμορφώνουμε το λάκκο έτσι που να μαζεύονται τα νερά της βροχής.

Δενδρύλλια με μπάλα χώματος ή μέσα σε σακούλες

Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με ένα ξυραφάκι τη λινάτσα και την αφαιρούμε ή αν πρόκειται για νάυλον σακούλα κόβουμε, γύρω-γύρω και αφαιρούμε τον πάτο. Μετά κάνουμε ένα κάθετο κόψιμο στο πλαϊνό της σακούλας και την αφαιρούμε χωρίς να σπάσουμε την μπάλα. Ρίχνουμε κατόπιν χώμα γύρω στη μπάλα και κάνουμε όπως και με το φύτεμα των γυμνορίζων.

Αν ο καιρός δεν είναι βροχερός, πρέπει μετά το φύτεμα να ποτίσουμε τα μικρά φυτά με 3-4 κιλά νερό και τα μεγάλα με 6-8.

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΩΣ

Σκαλίσματα - Οργώματα

Είναι απαραίτητα, δίνουν ζωή κι ανάπτυξη στο φυτό - και πρέπει να γίνονται κάθε ’νοιξη ύστερα απ'τις τελευταίες βροχές, στα δύο τουλάχιστον πρώτα χρόνια. Το σκάλισμα γύρω στα φυτά σε βάθος 5-10 εκατοστά γίνεται με μηχάνημα ή με εργάτες. Για τη Λεύκη, τον Ευκάλυπτο κ.λ.π. καλύτερα είναι να οργώνουμε ολόκληρη την επιφάνεια σε βάθος 15 έως 20 εκατοστά. Αν πρόκειται να κάνουμε πότισμα το καλοκαίρι, πρέπει οι λάκκοι να διαμορφώνονται κατάλληλα.

Ποτίσματα

Είναι απαραίτητα ιδιαίτερα σε ξηρές περιοχές. Μ' αυτά επιτυγχάνουμε γρήγορη ανάπτυξη των δένδρων. Γίνονται κυρίως τα δύο πρώτα χρόνια στην ξηρή περίοδο που δεν έχουμε βροχές. Για κάθε μικρό φυτό (ελάτη, πεύκη, κυπαρίσσι κ.λ.π.) χρειάζεται 5-10 κιλά νερό σε κάθε πότισμα. Για κάθε μεγάλο φυτό (λεύκη, ευκάλυπτος κ.λ.π.), 25-50 κιλά. Τα ποτίσματα, ανάλογα βέβαια και με τις καιρικές συνθήκες, πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 15 ημέρες. Ποτίσματα με μικρότερες ποσότητες νερού έστω και αν εφαρμόζονται συχνότερα δεν δίνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Κλαδέματα

Γίνονται σε διάφορα χρονικά διαστήματα ανάλογα με το είδος των δένδρων, την ανάπτυξή τους και το σκοπό που επιδιώκουμε.

Στα δένδρα των πάρκων, συνήθως, δεν γίνονται κλαδέματα. Για όλα αυτά όμως πρέπει να συμβουλευθείτε τον δασικό της περιοχής σας.

Καταπολέμηση ασθενειών

Γίνεται αμέσως μόλις παρουσιαστούν προσβολές (φαγωμένα φύλλα, εξογκώματα στον κορμό, μαρασμός του δένδρου κ.λ.π.). Η καταπολέμηση είναι ανάλογη με το αίτιο της προσβολής.

Λίπανση

Καλό είναι να γίνεται με κοπριά ή λίπασμα. Για το είδος του λιπάσματος, για τη συστηματική γενικά λίπανση συμβουλευτείτε το Δασικό της περιοχής σας.

ΑΡΑΙΩΣΗ - ΥΛΟΤΟΜΙΑ

Για αραίωση με σκοπό να βοηθήσετε την ανάπτυξη ή να καρπωθείτε το ξύλο, πρέπει να γίνεται αφού πάρετε την γνώμη της Δασικής Αρχής. Το ίδιο και όταν θα κάνετε τελική υλοτομία για το ξαναφύτευμα της εκτάσεως.

Φύτεμα σε γλάστρες

Νοεμ. 2002
Καλή Επιτυχία
Π. Καλλίρης
Δασάρχης Κορίνθου
Πηγή: Ειδικό έντυπο του Υπ. Γεωργίας

Κυριακή 4 Μαΐου 2008

Masanobu Fukuoka - Αναδάσωση με σβόλους

Αναδάσωση με σβόλους για να ξαναπρασινίσουν τα βουνά μας. Περισσότερες πληροφορίες και αρκετά video :

http://whispering-planet.blogspot.com/2007/07/free-reforestation-video.html

Οι άλλες χώρες δοκιμάζουν την μέθοδο. Εμείς ;

Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2008



Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην δεντροφύτευση του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Από την Παρασκευή 18 Ιανουάρίου χιλιάδες μαθητές είχαν πλημμυρίσει τον χώρο του πρώην αεροδρομίου, ενώ την Κυριακή 20 Ιανουαρίου ο κόσμος έστειλε το μηνυμά του. Το ελληνικό θα πρασινίσει και πάλι!!!

Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Η προσπάθεια για αναδάσωση τελικά γίνεται πραγματικότητα.

Η προσπάθεια για την αναδάσωση του βουνού μας στην περιοχή του βουνού πάνω στην Ανω Γλυφάδα κοντά στο γήπεδος της Τερψιθέας συνεχίζεται.
Ήδη οι πρώτοι σπόροι που απλά φυτέψαμε στο χώμα του βουνού φαίνεται να έχουν πιάσει.











Το ίδιο και τα πρώτα πευκάκια που φυτέψαμε στην διάρκεια του χειμώνα.
Αρκεί βέβαια να μας βοηθήσει και ο καιρός να βρέξει λίγο ακόμη.
Βέβαια στόχος μας τώρα είναι να βρούμε έναν τρόπο να ποτίσουμε το καλοκαίρι όλα αυτά τα μικρά δεντράκια.

Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ

Ο σύλλογος για την προστασία της φύσης και των ζώων επεκτείνει το πρόγραμμα για την πυροπροστασία του βουνού της Τερψιθέας - Άνω Γλυφάδας.
Η προσπάθεια ξεκίνησε από πέρυσι 2007 με περιπολίες στο βουνό μας και φέτος θα συνεχίσει προσπαθώντας ακόμη περισσότερο. Συγκεκριμένα από ότι μας έχουν πληροφορήσει μέλη του συλλόγου θα υπάρξουν δύο τζιπάκια και ένα μικρό πυροσβεστικό όχημα για την πυρασφάλεια και την περιπολία του βουνού μας. Επίσης θα γίνει και ένα πυροφυλάκιο στο βουνό (τέρμα Λεωφόρο Κωνσταντίνου Αθανάτου Άνω Γλυφάδα). Οι εθελοντές που θα συμμετάσχουν στην πυροπροστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς θα ειδοποιούνται με μήνυμα - sms στο κινητό τους τηλέφωνο για να αναλάβουν δράση το συντομότερο δυνατόν.
Επίσης μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι τον Μάϊο θα γίνουν σεμινάρια πυρασφάλειας ώστε να ενημερωθούν όλοι οι εθελοντές αλλά και όσοι ενδιαφέρονται από την πυροσβεστική υπηρεσία σε συνεργασία με το σύλλογο για το πώς θα δράσουμε σε περίπτωση φωτιάς.
Ο σύλλογος ήδη αποτελείται από 180 εθελοντές που έχουν την διάθεση αλλά και την όρεξη να συνεισφέρουν όπως και όποτε μπορούν.

Μπορούμε όλοι μας να αφιερώσουμε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο μας στο βουνό και σίγουρα να το διαδώσουμε και σε άλλους φίλους μας.

Ας δηλώσουμε εθελοντές και ας βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε.
Για περισσότερες πληροφορίες στον Κο Στέλιο απέναντι από το 7ο Δημοτικό σχολείο (Οδός Ελευθέρου Ανθρώπου), ή να μας στείλει email με τα στοιχεία επικοινωνίας.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΣΑΣ.

Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΥΤΩΡΙΟΥ ΠΕΥΚΩΝ - ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΝ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΥΤΩΡΙΟΥ ΠΕΥΚΩΝ - ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΝ


Πως μπορείς να δημιουργήσεις μόνος σου έναμικρό φυτώριο δέντρων με τα οποία θα μπορέσειςνα συμβάλεις στην αναδάσωση των βουνών μας .


Μετά και από τις τελευταίες πυρκαγιές αλλά και την επιδείνωση του φαινόμενου του θερμοκηπίου υπάρχει επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει ο θεσμός της αναδάσωσης σ’ όλη την Ελλάδα . Το κράτος από μόνο του δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες αναδάσωσης που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτό πρέπει και εμείς οι απλοί πολίτες μόνοι μας ή μέσα από συλλόγους να δημιουργήσουμε μικρά φυτώρια στις αυλές των σπιτιών μας , στα σχολεία (οι εκπαιδευτικοί – είναι μεγάλο κίνητρο και μάθημα ζωής για τα παιδιά), στην δουλεία μας και όπου αλλού προσφέρεται χώρος .


Τι χρειάζεται ;

• Ελάχιστά χρήματα για την αγορά χώματος

• Aδεια μπουκάλια από γάλα ,χυμούς (χάρτινα tetrapak -1/2 ,1,2 λίτρων)

• Σπόρους από πεύκα ,κυπαρίσσια και άλλα ελληνικά δέντρα ( όχι εισαγωγής και αναμίξεις με τα ελληνικά είδη ).

• Μικρά ξύλινα καφάσια από αυτά που πετάνε κατά εκατοντάδες μετά τις λαϊκές αγορές .

• Και μεράκι.


ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

• Παίρνουμε τα άδει κουτιά τα κόβουμε από πάνω και ανοίγουμε 2-3 τρύπες στο κάτω μέρος για φεύγουν τα νερά .

• Τα τοποθετούμε στα καφάσια και τα γεμίζουμε με χώμα (γεμίζουμε τα 2/3 του κουτιού).ΠΡΟΣΟΧΗ το χώμα που θα βάλουμε θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας ,ελαφρύ με ουσίες ( συνιστώ το Γερμανικό που είναι πολύ καλής ποιότητας και κοστίζει 3 ευρώ τα 20 λίτρα περίπου ).

• Φυτεύουμε τους σπόρους 2-3 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του χώματος (φυτέψτε 2-3 σπόρους για να είστε σίγουροι ότι θα πιάσει).

• Στην αρχή ποτίζετε τα τακτικά με λίγο νερό αλλά να έχουν πάντα υγρασία για να σκάσει ο σπόρος . Θα πρέπει να είναι στον ήλιο ή σε ζεστό μέρος (θερμότητα και υγρασία για να βοηθήσουμε τον σπόρο) και να το προστατεύουμε από τον αέρα .Το φυτό θα βγει σε 2-4 εβδομάδες .

• Σε 1 τετραγωνικό μέτρο αντιστοιχούν 300 περίπου φυτά !!!!


ΤΡΟΠΟΣ ΦΥΤΕΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ

• Όταν το δενδρύλλιο μεγαλώσει ανοίγουμε ένα λάκο 40 πόντους βάθος και 40 πόντους διάμετρο. Για να φυτέψουμε το δενδρύλλιο πρέπει να το αφήσουμε απότιστο 1-2 τουλάχιστον μέρες .

• Αν το χώμα είναι ξερό ρίχνουμε ένα κουβά νερό πριν το φυτέψουμε . σχίζουμε προσεκτικά το χαρτί και τοποθετούμε το φυτό στο χώμα .

• Το σκεπάζουμε ξανά με το χώμα που βγάλαμε αφαιρώντας τις πέτρες που έχει το χώμα και το ποτίζουμε αν μπορούμε . Το καλύτερο για πιάσουν τα δέντρα είναι να ποτίζονται τα πρώτα χρόνια , όμως κάντε την προσπάθεια για βοηθήσουμε την φύση να αναγεννηθεί . Ο καλύτερος τρόπος για την αναγέννηση των βουνών είναι η ΑΝΑΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΜΕ ΣΠΟΡΕΣ


Όλες οι πληροφορίες από την σπουδαία αυτή προσπάθεια βρίσκονται στο http://www.ekke.gr/estia/Cooper/Mathper.htm. Μπορεί να συνδυαστεί ο παραπάνω τρόπος με την δετροφύτευση με πεύκα και να δώσει θεαματικά αποτελέσματα .


Χαμπίπης Παναγιώτης Εκπαιδευτικός

Πέμπτη 3 Απριλίου 2008





ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΤΩΡΑ
ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.