(Making your own pond)
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία ενός κήπου μπορεί να είναι μια καλά εφοδιασμένη και προσεκτικά συντηρημένη λιμνούλα. Θα προμηθεύει μια καλή πηγή πλασμάτων για λεπτομερή μελέτη και μια πολύτιμη περιοχή προστασίας. Ακόμη και τα πιο τυπικά σχέδια μπορούν να είναι κέρδος για την άγρια ζωή και με λίγη σκέψη, στο στάδιο της σχεδίασης, μπορεί να ενσωματώνει χαρακτηριστικά τόσο διακοσμητικά όσο και προστασίας περιβάλλοντος.
Οι λιμνούλες είναι εύκολο να κατασκευαστούν και ακόμη και οι πιο μικρές έχουν αξία αν και όσο πιο μεγάλη είναι μια λίμνη τόσο πιο ελκυστική είναι για την άγρια ζωή. Οι μεγάλες μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα μεγαλύτερο αριθμό οργανισμών και σε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία ειδών. Απλά, προκατασκευασμένες λιμνούλες είναι φτηνές στην αγορά και εύκολο να εγκαταστήσεις, αλλά υπάρχουν επίσης εύκολοι τρόποι να χτίσεις με ελαστικές επενδύσεις ή επεξεργασμένο τσιμέντο.
Είναι μεγάλο πράγμα να έχεις μια λίμνη σε ένα σχολικό κήπο σαν χώρο μελέτης σημαντικών αρχών της οικολογίας. Τροφικές αλυσίδες, σχέση αρπακτικού - θύτη, προσαρμογή σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Ο κύκλος της ζωής και η διασπορά είναι μερικά από τα θέματα που μπορούν να μελετηθούν μέσω μιας λίμνης.
Η ανάγκη φροντίδας του περιβάλλοντος γίνεται προφανής σε όλους όσους μελετούν λίμνες καθώς γίνεται φανερό πόσο τρωτά είναι κάποια είδη στην ρύπανση ή στην αναστάτωση του περιβάλλοντός τους.
Χτίζοντας μια μικρή λιμνούλα στον κήπο
Διαλέγοντας την τοποθεσία
Επενδύοντας τη λίμνη
Όταν έχει ήδη επιλεχθεί η επένδυση που θα χρησιμοποιηθεί, η τρύπα μπορεί να σκαφτεί. Χαράξτε το σχήμα και σκάψτε μια τρύπα ελαφρώς μεγαλύτερη από την ίδια τη λιμνούλα. Αφαιρέστε τυχόν κοφτερές πέτρες οι οποίες μπορούν να τρυπήσουν την επένδυση και στρώστε υγρή άμμο στην τρύπα. Εάν χρησιμοποιηθεί ελαστική επένδυση ίσως είναι αναγκαίο να στρώσετε πάνω της μερικά φύλλα heavy-duty polythene για επιπλέον προστασία. Κατεβάστε την επένδυση στην τρύπα και ελέγξτε ώστε να εφαρμόζει σωστά. Χρησιμοποιήστε αλφάδι πάνω σε μια σανίδα για να ελέγξετε τα επίπεδα στην περιφέρεια της λίμνης. Βάλτε άμμο στα κενά ανάμεσα στην επένδυση και στα πλευρά του λάκκου για επιπλέον υποστήριξη.
Σχήμα: Πώς κατασκευάζεται μια λιμνούλα
Το χώμα από την τρύπα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιαχτεί ένας μικρός βραχόκηπος στη μια πλευρά της λίμνης. Αυτό θα εξασφαλίσει ένα χρήσιμο φυσικό περιβάλλον για βατράχους και άλλα αμφίβια εάν μερικές μεγάλες, με διάφορα σχήματα και πλήθος κρυψώνων, πέτρες χρησιμοποιηθούν.
Γεμίζοντας τη λιμνούλα
Εφοδιάζοντας τη λιμνούλα
Μερικές μέρες αφού η λίμνη θα έχει φυτευτεί μπορούν να εισαχθούν υδρόβιοι οργανισμοί. Μην συλλέγετε τους παραπάνω οργανισμούς από φυσικές λίμνες. Χρησιμοποιήστε μόνο οργανισμούς που μπορείτε με ασφάλεια να συλλέξετε από μια άλλη τεχνητή λίμνη, με την άδεια του ιδιοκτήτη. Ψάρια θα πρέπει να εισαχθούν μόνο αν δε θέλετε να διατηρείτε οργανισμούς όπως βατράχους ή λιβελούλες καθώς τα ψάρια πολύ γρήγορα θα φάνε τα περισσότερα από τα άλλα ζώα κι επιπροσθέτως θα εμποδίζουν νέα ζώα να εγκατασταθούν σ' αυτό το εν δυνάμει φυσικό περιβάλλον.
Από το βιβλίο:
Projects with freshwater life,
Andrew Cleave,
The Crowood Press
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου